Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Financijski skandali štete Crkvi i vjerodostojnosti vjere

Papa Franjo primio je u petak, 21. travnja članove američke dobrotvorne udruge Papal Foundation. Podsjećajući na važnost stalnog rada na jedinstvu u Crkvi, u svom je govoru istaknuo da su budnost i transparentnost bitni u službi milosrđa, objavio je Vatican News.


Promicanje jedinstva i transparentnosti u Crkvi: ta su dva vida bila u središtu obraćanja pape Franje članovima Papal Foundation, američke dobrotvorne udruge koja od 1988. podupire potrebe Pape i Crkve, koje je u petak, 21. travnja primio u audijenciju u Klementovoj dvorani (Sala Clementina) Apostolske palače.

Podsjećajući, kao što često čini, da je đavao stručnjak u borbi protiv jedinstva, papa Franjo je ukazao na jednu od kritičnih točaka Crkve, „čiji uzrok treba tražiti u utjecaju ideologija i pokreta koji – kako je rekao – iako ponekad imaju dobre namjere, završe raspirivanjem strančarenja i stvaranjem klikâ, gdje svaki pojedinac razvija stanoviti kompleks superiornosti kad je u pitanju razumijevanje prakticiranja vjere“.

To je dodatno otežano primjenom svjetovne terminologije, prije svega političke naravi, kad se govori o Crkvi i samoj vjeri, primijetio je Sveti Otac.

Papa je iskoristio tu prigodu da podsjeti kako je „posljednjih godina Sveta Stolica učinila značajne korake kako bi se osiguralo da se usluge koje njezini različiti dikasteriji, ustanove i uredi pružaju sveopćoj Crkvi i društvu općenito obavljaju s odgovarajućom transparentnošću“.

„To je posebno važno u dobrotvornom radu, koje se oslanja na dobru volju i velikodušnost brojnih pojedinaca diljem svijeta. Iako se ne mogu usporediti s golemom štetom koja proizlazi iz nesposobnosti da se zaštiti najranjivije od raznih oblika zlostavljanja, financijski skandali uzrokovani nedostatkom budnosti i transparentnosti štete dobrom imenu Crkve i mogu dovesti u pitanje vjerodostojnost same vjere“, rekao je Papa u svom govoru.

Post Tags
Share Post