Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Julijana iz Norwicha, model bratstva za današnje vrijeme

Papa Franjo uputio je u utorak 16. svibnja 2023. poruku katoličkim i anglikanskim hodočasnicima u povodu 650. obljetnice viđenja ili objave Muke Kristove majci Julijani iz Norwicha, prenosi Vatican News.


Sveti Otac pismo je poslao mons. Peteru Gwilym Collinsu, biskupu Istočne Anglije, gdje su se uputili mnogi hodočasnici da bi sudjelovali u raznim ekumenskim slavljima.

Papa je istaknuo da duboko značenje engleske mističarke za kršćansku tradiciju govori već stoljećima i sve se više prepoznaje i slavi.

„Njezin majčinski utjecaj, njezina ponizna anonimnost i duboko teološke intuicije, podsjećaju nas da su vjera u Božju providnost punu ljubavi i svetost života, izražena u velikodušnom služenju našoj potrebitoj braći i sestrama, bezvremenske istine u temelju ne samo života kršćanskoga učeništva, nego i samoga tkiva pravednoga i bratskog društva“, istaknuo je.

Lik Julijane je posebno važan zbog njezine velikodušnosti u prihvatu svih koji su tražili savjet i duhovno ohrabrenje, napomenuo je Papa.

„Ta spremnost da žrtvuje samozadovoljstvo za dobro drugih posebice je potrebno za odgovor na endemske probleme izolacije i usamljenosti koje osjećaju mnogi u materijalno bogatijim zemljama. U tom smislu, nadam se da će većim cijenjenjem života majke Julijane današnji kršćani biti potaknuti da još vjernije i radosnije slijede primjer Isusa, onoga koji je došao „ne da bude služen, nego da služi“, dodao je.

Poruka o Božjem milosrđu i suosjećanju objavljena majci Julijani ključna je za današnje vrijeme – objasnio je papa Franjo, ističući da iz Objava Božje ljubavi proizlazi dragocjena pouka da će, unatoč prisutnosti zla među ljudima, sve dobro proći.

„Stoga molim da bi svi koji se suočavaju s ustrajnim izazovima rata, nepravde, ekološke katastrofe ili duhovnoga siromaštva, bili utješeni i ojačani tim trajnim riječima mudrosti“, poručio je Sveti Otac.

Post Tags
Share Post