Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo mladima: Preostalo je 40 dana do Svjetskoga dana mladih

Papa Franjo se putem videoporuke obratio mladićima i djevojkama koji će osobno sudjelovati ili na daljinu pratiti Svjetski dan mladih koji će se održati početkom kolovoza u Lisabonu: „Liječnik mi je rekao da mogu putovati, jedva čekam“. U drugom videu Papa ohrabruje sve koji rade na pripremi tog velikog događaja: „Niste njegovi protagonisti, ali ga činite mogućim. Hvala vam što se niste dali zavesti ‘pjevom sirena’ koje kritiziraju, a ne znaju prezentirati valjane projekte


Neki misle da zbog bolesti ne mogu ići, ali liječnik mi je rekao da mogu, dakle bit ću s vama. Naprijed, mladi! – rekao je papa Franjo u videoporuci koju je uputio mladićima i djevojkama sa svih kontinenata koji će se od 1. do 6. kolovoza okupiti u Lisabonu na Svjetskom danu mladih. Svoju im je prisutnost na tom velikom događaju zajamčio pokazujući sivi ruksak s priborom koji će biti podijeljen hodočasnicima, te istaknuo:

Ostaje još 40 dana, poput korizme, do susreta u Lisabonu. Ja sam spreman! Sve već imam, jedva čekam da krenem!

Molite za one koji život svode na ideje

Papa se obraća mladima – onima koji se pripremaju za putovanje, kao i onima koji će taj događaj pratiti na daljinu – u videoporuci koju je snimio 22. lipnja, tijekom audijencije u koju je primio pomoćnoga lisabonskog biskupa i predsjednika Zaklade Svjetskoga dana mladih, América Manuela Alvesa Aguiara. Organizatori susreta objavili su dvije snimke: jednu upućenu sudionicima, a drugu onima koji već mjesecima rade na organizaciji događaja, dočeka i smještaja hodočasnikā.

Svjetski je dan mladih točka privlačnosti za sve. U ovom je trenutku točka na koju se trebamo usredotočiti. Na koju se trebate osvrnuti vi mladi – ističe Papa. Naprijed, mladi! – potiče dodajući – Nemojte slušati one koji život svode na ideje. Jadni. Izgubili su radost života i radost susreta. Molite za njih.

Tri jezika

Papa Franjo od mladih ponovno, kao i na drugim susretima s novim generacijama, traži da životu pristupaju s „tri jezika“: jezikom glave, jezikom srca i jezikom ruku.

Jezikom glave kako bismo jasno mislili na ono što osjećamo i radimo. Jezikom srca kako bismo dobro, duboko osjetili ono što mislimo i radimo. Jezikom ruku kako bismo ostvarili ono što osjećamo i mislimo.

Naprijed, hrabro. Vidimo se u Lisabonu! – rekao je na kraju papa Franjo.

Zahvala „radnicima“

Obraćajući se u drugom videu „radnicima“ na Svjetskom danu mladih, Papa im je prije svega izrazio zahvalnost. Hvala vam. Znam da trošite sate i sate rada kako biste sve to učinili mogućim. I to nije najgori dio. Najteže će doći poslije, kada ćete tijekom obilježavanja dana trebati održavati strukture reda, zdravlja, hrane, čistoće, tolikih stvari koje su potrebne. Ne pojavljujete se kao protagonisti Svjetskoga dana mladih, ali vi ga činite mogućim – istaknuo je Sveti Otac.

Svjetski dan mladih ne može biti ostvaren bez vašega rada. Zbog toga vam kažem hvala, hvala vam što ste sjeme. Vi ste poput sjemena, niknut ćete odozdo. Ne vidi se, ali rodit će se plod.

Ohrabrenje

Hvala vam što pomažete u ovoj organizaciji. Hvala vam na vašoj nesebičnosti – ponovio je rimski biskup te na kraju uputio riječi ohrabrenja. Hvala vam što se niste dali zavesti ‘pjevom sirena’. Jedino što znaju jest kritizirati druge, a nisu sposobni prezentirati valjani projekt. Hvala vam, hvala! – istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo će, kako je potvrdio Tiskovni ured Svete Stolice, biti u Lisabonu od 2. do 6. kolovoza. U subotu, 5. kolovoza predviđen je posjet marijanskom svetištu u Fatimi, u koje će poći ponovno, nakon posjeta 2017. godine, povodom 100. obljetnice Gospinih ukazanja malim pastirima. Papa je upravo jučer, 22. lipnja, priznao herojske krjeposti jedne od pastirica, sestre Lucie dos Santos, čuvarice „Treće tajne“, koja je preminula 2005. godine. Ona tako postaje časna službenica Božja.

Post Tags
Share Post