Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo podržava proročko svjedočanstvo bl. Armide Barelli

Papa Franjo pozdravio je u subotu, 22. travnja više od 12.000 vjernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu koji su se okupili u zahvali za proglašenje blaženom Armide Barelli, velike pionirke koja se borila za prava i dužnosti žena te njihovo implementaciju u civilnom društvu i Crkvi


Tisućama hodočasnika iz cijele Italije okupili su se u subotu, 22. travnja na Trgu svetog Petra kako bi proslavili život i svjedočenje bl. Armide Barelli. Papa Franjo je podržao proročko svjedočanstvo, njezin rad i predanost s ciljem osnaživanja katoličkih žena kroz obrazovanje, samosvijest i vjeru.

Papa Franjo pozdravlja sudionike hodočašća u čast bl. Armide Barelli

Armida Barelli, bila je utemeljiteljica prvih krugova ženske mladeži Katoličke akcije, suosnivačica 1921., zajedno s fra Agostinom Gemellijem s Katoličkog sveučilišta Srca Isusova, kao i utemeljiteljica Svjetovnog instituta misionara Kristova kraljevstva. Proglašena je blaženom u travnju 2022. kao priznanje za njezinu ulogu u Crkvi 20. stoljeća i njezino iskustvo sa ženskom mladeži s obzirom na ulogu laika, žena i pokreta u Katoličkoj Crkvi. Papa Franjo se u svom pozdravu nazočnima osvrnuo na pitanje ženskog vodstva u crkvenim i društvenim sferama, za koje je rekao da se Armida Barelli može smatrati sjajnom pretečom.

„Potreban nam je integrirani model, koji kombinira kompetenciju i izvedbu, često povezanu s muškom ulogom, s brigom o vezama, slušanjem, sposobnošću posredovanja, umrežavanja i njegovanja odnosa“, rekao je rimski biskup okupljenim hodočasnicima na Trgu svetog Petra. To su osobine koje su se dugo smatrale prerogativom ženskog roda i često podcijenjene, napomenuo je.

Papa Franjo pozdravlja sudionike hodočašća u čast bl. Armide Barelli

Osnaživanje žena

Podržao je rad Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca Isusova koje obilježava 99. nacionalni dan te istaknuo da je blažena Armida Barelli preko Sveučilišta pridonijela formiranju građanske savjesti kod stotina tisuća mladih ljudi, uključujući mnoge žene.

To je, nastavio je rimski biskup, postalo posebno vidljivo kada je nakon završetka rata zemlja trebala obnovu u skladu s demokratskim procesom.

„Danas još uvijek trebamo žene koje su, vođene vjerom, sposobne ostaviti trag u duhovnom životu, obrazovanju i stručnom usavršavanju“.

Papa Franjo pozdravlja sudionike hodočašća u čast bl. Armide Barelli

Apostoli radosti

Papa Franjo se osvrnuo na njezin rad, rekavši da nam njezin primjer pokazuje „kako Gospodin postiže velike stvari kada se ljudi stave na raspolaganje i budu blizu Gospodinovoj volji, predajući se s poniznošću, kreativnošću i inicijativom“.

„Njezin život govori o velikoj ustrajnosti u nastojanju da ostane s Gospodinom, poput mladice u trsju, i pokazuje njezinu želju da to iskustvo podijeli s drugima“.

Podsjetio je da je bl. Armida Barelli napisala kako je „nakon što je prihvatila Papin prijedlog da osnuje Djevojačku mladež u Italiji, osjetila da više ne pripada sama sebi, da je vlastito postojanje morala učiniti darom za druge, da je sama bila poslanje, izvan njezinih ograničenja i nesavršenosti“, te je pozvao prisutne hodočasnike da žive poput apostola i u radosti.

Biti apostoli, dodao je papa Franjo, znači „biti laici i laikinje koji su strastveni za Evanđelje i život, brinući se za dobar život svih i graditi putove bratstva kako bi dali dušu pravednijem, inkluzivnijem, ujedinjenijem društvu“.

I kao što je bl. Armida Barelii učinila, nastavio je Papa, važno je to činiti hodeći zajedno „u sferama gospodarstva, kulture, politike, škola i rada, u stalnoj pažnji prema najmanjima, krhkima i siromašnima“.

Papa Franjo pozdravlja sudionike hodočašća u čast bl. Armide Barelli

Svjetovne ustanove

Papa Franjo također je istaknuo doprinos blaženice kao utemeljiteljice „Misionara Kristova kraljevstva“ koji su doveli do odobravanja svjetovnih instituta (kako je proglasio papa Pio XII. u Apostolskoj konstituciji „Provida Mater Ecclesia“ iz 1947.), opisujući ih kao „revolucionarni izbor u Crkvi te proročanski znak“.

„Svjetovno posvećenje je paradigma novog načina življenja kao laika u svijetu: laika koji su sposobni razlučiti sjeme Božje riječi unutar nabora povijesti, predani da ga oživljavaju iznutra poput kvasca, prisutni u zemaljskim zbiljama, kao uvod u Kraljevstvo koje dolazi, promicatelji ljudskih vrijednosti, stvaratelji odnosa, tihi i aktivni svjedoci evanđeoskog radikalizma“, istaknuo je rimski biskup.

Podsjetio je na riječi pape svetog Pavla VI. koji je rekao: „Ako ostanu vjerni svom pravom pozivu, svjetovne ustanove bit će poput eksperimentalnog laboratorija u kojem Crkva provjerava konkretne modalitete svojih odnosa sa svijetom“.

Tako je, nastavio je Papa, blažena Armida predložila model, također u posvećenom životu koji žene „ne treba zaštićivati i držati po strani, nego ih poslati da grade Kraljevstvo, dajući im puno povjerenje“.

Papa Franjo pozdravlja sudionike hodočašća u čast bl. Armide Barelli

Sposobnost čitanja znakova vremena

„Armida je znala čitati znakove svoga vremena i najhitnije potrebe: misliti na potrebu obnove skrbi za duhovnost; misliti o obuci i pozivu na predanost mladih žena; misliti na obrazovni izazov i san o katoličkom sveučilištu u Italiji; misliti na strast za svijetom, polazeći od sigurnosti univerzalnosti Kristove poruke. Ove potrebe bile su za Armidu Barelli temelj predanosti i misije“, rekao je papa Franjo.

Papa je primijetio da je na neki način anticipirala vrijeme Drugoga vatikanskog sabora, „provodeći u praksi stil zajednice u kojoj žene i muškarci, mladi i odrasli, laici i svećenici, rade zajedno za apostolsku svrhu Crkve“.

„Da je Armida danas ovdje, govorila bi nam da ako se povjerimo Gospodinu, ništa nije nemoguće. Povjeriti se Gospodinu nije delegiranje, već čin vjere koji daje snagu i poticaj nadi i djelovanju“, zaključio je Sveti Otac.

Post Tags
Share Post