Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo revidira kazneni zakon istočnih Crkava

Novim apostolskim pismom objavljenom u obliku motuproprija, papa Franjo uvodi promjene u Zakonik kanona istočnih Crkava. Promjene su slične onima koje su unesene u Latinski kodeks kanonskog prava 2021., a istovremeno su sačuvane posebne karakteristike istočnog kanonskog prava

U novom apostolskom pismu objavljenom u obliku motuproprija, papa Franjo revidirao je kazneno pravo istočnih Crkava, usklađujući neke aspekte istočne discipline s onom latinske Crkve, zadržavajući pritom posebne značajke istočnog prava. Pismo s uvodom Vocare peccatores – cjeloviti tekst na latinskom – potpisan je 20. ožujka 2023., na svetkovinu svetog Josipa, a objavljen je u srijedu, 5. travnja 2023. Novi zakon stupa na snagu 29. lipnja 2023., na blagdan svetih Petra i Pavla.

Papa Franjo već je 2021. izmijenio VI. knjigu Zakonika kanonskoga prava o kaznenim sankcijama u Latinskoj Crkvi, Apostolskom konstitucijom Pascite gregem Dei. Bio je to rad na reviziji koja je započeta pod potifikatom pape Benedikta XVI.

Tada je papa Franjo objasnio da je jasno da se kaznena disciplina koju je objavio sveti Ivan Pavao II. u Zakoniku kanonskog prava iz 1983. treba revidirati, kako bi je crkveni pastiri mogli koristiti kao fleksibilnije sredstvo ispravljanja i spasenje koje se može primijeniti brzo i s pastoralnim milosrđem kako bi se izbjegla teža zla i donijelo ozdravljenje ozljeda uzrokovanih ljudskom slabošću. Nova knjiga VI Latinskog zakonika stupila je na snagu 8. prosinca 2021. godine.

Papa je ustvrdio da je to konkretan i bitan zahtjev milosrđa, ne samo prema Crkvi, kršćanskoj zajednici i potencijalnim oštećenicima, nego i prema onima koji čine zločine, a i sami trebaju milosrđe i popravak Crkve. Istaknuo je da je u prošlosti velika šteta učinjena neuvažavanjem bliskog odnosa koji postoji u Crkvi između vršenja milosrđa i pribjegavanja – gdje to okolnosti i pravda zahtijevaju – disciplinskim sankcijama.

Papa Franjo u današnjem apostolskom pismu jasno kaže da je svrha kazne ponovna uspostava pravde, ispravljanje počinitelja i popravak prijestupa i štete. Pastiri, dakle, pokazuju svoju brižnost kada pokušavaju ispraviti ponašanje kršćanskih vjernika koji griješe.

Nove norme puno jasnije određuju kada crkvena vlast mora intervenirati u slučaju prekršaja, objašnjava monsinjor Juan Ignacio Arrieta, tajnik Dikasterija za tumačenje zakonskih propisa. Precizniji su i kazne koje se izriču su također jasnije, bolje određene. Štoviše, istočna disciplina također je usklađena s latinskom disciplinom u mnogim aspektima, poput zlostavljanja maloljetnika i zaštite sakramenata.

Post Tags
Share Post