Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo se vratio u Rim sa svog 42. apostolskog putovanja

Sveti otac Franjo vratio se u Rim u nedjelju 6. kolovoza 2023. navečer, s petodnevnog apostolskog putovanja u Portugal, u povodu 37. Svjetskog dana mladih, izvijestio je Vatican News.


Zrakoplov Air Portugala A321/TAP sletio je u rimsku Međunarodnu zračnu luku „Leonardo da Vinci“ – Fiumicino oko 21:40, gotovo sat vremena prije negoli je bilo planirano.

S Papom je putovala njegova pratnja te novinari kojima je, prema ustaljenom običaju, odgovarao na pitanja.

Među ostalim je istaknuo da se molio Gospi za mir u marijanskom svetištu u Fatimi, ali u skrovitosti. „I moramo neprestano ponavljati molitvu za mir. Gospa je to zamolila tijekom Prvog svjetskog rata“, dodao je Papa.

Odgovorio je i na pitanje da svi u Crkvi nemaju jednaka prava i mogućnosti te da pojedinci, poput žena i homoseksualaca, ne mogu primati sve sakramente.

„Crkva je otvorena za sve, a postoje zakoni koji reguliraju život unutar Crkve. Onaj tko je unutra, poštuje zakon. Ovo ste rekli pojednostavljeno da oni ne mogu sudjelovati u sakramentima. To ne znači da je Crkva zatvorena. Svatko susreće Boga na svom putu unutar Crkve, a Crkva je majka i svakoga vodi na njegovom putu“, kazao je Sveti Otac.

Leteći iznad Portugala, Španjolske, Francuske i Italije, Papa je uputio brzojave vođama tih država. Predsjedniku Portugalske Republike Marcelu Rebelu de Sousi zahvalio je „za toplu dobrodošlicu i gostoprimstvo“ te obećavajući svoje molitve, na portugalski narod zazvao Božji blagoslov zajedništva, radosti i mira na naciju. Leteći nad Kraljevinom Španjolskom, kralju Filipu VI., članovima kraljevske obitelji i svim stanovnicima poželio je svako dobro. Dobre želje, uz obilje Božjeg blagoslova, poželio je i predsjedniku Francuske Republike Emmanuelu Macronu.

Predsjedniku Talijanske Republike Sergiu Mattarelli, pak, poručio je da se vraća iz zemlje s pogledom na ocean i mjesta susreta naroda i kultura, gdje je „doživio dane obasjane entuzijazmom mladih i utješnim iskustvom duhovnosti toga naroda“. Stoga je zahvalio Bogu uz molitvu da nove generacije, slijedeći primjer Blažene Djevice Marije, koju ondje napose štuju kao Gospu Fatimsku, znaju s pouzdanjem krenuti putom koji nebeski Otac ima za svakoga.


Izvor:IKA

Post Tags
Share Post