Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Valja dijeliti dobra u redovničkim zajednicama, đavao ulazi kroz džepove

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 19. lipnja u audijenciju Regularne lateranske kanonike Svetoga Spasitelja, povodom 200. obljetnice njihova osnutka, prenosi Vatican News.


Molitva, zajednica, zajednička uporaba dobara, služenje – četiri su konstante u povijesti te stare stvarnosti koja slavi 200. obljetnicu osnutka, četiri su to „zvijezde“ – kako je rekao Papa – koje nikada ne zalaze i koje njihov apostolat čine sjajnim i aktualnim.

Staro podrijetlo

Riječ je o vrlo starom apostolatu te kongregacije, čiji početci sežu u XV. stoljeće spajanjem dviju zajednica – one Regularnih kanonika Presvetoga Spasitelja i one Regularnih lateranskih kanonika, a njezini korijeni sežu do prvih vremena Crkve, kada se ubrzo počeo promicati zajednički život klerika. „To je vrlo velika milost“, primijetio je Papa.

„Pripadate, dakle stoljetnoj tradiciji nadahnutoj ranokršćanskom zajednicom i usredotočenoj na molitvu, zajedništvo života i zajedničku uporabu dobara. Vaša karizma želi da budete kontemplativni i istodobno aktivni, posvećeni molitvi i proučavanju, kao i služenju, spremni odgovoriti na potrebe vremena koja se mijenjaju“, kazao je.

Koliko se sati dnevno moli

„Osim izazova iz prošlosti, pred kojima je kongregacija znala donijeti hrabre odluke, tu su i izazovi sadašnjice. Sada se pitate kako nastaviti obnovu vašega redovničkog života“, kazao je papa Franjo te preporučio: „Dopustite da vas vode vaše četiri zvijezde. Prije svega molitva, jer ako ne molite, bit ćete sebi vlastiti Bog; svaka sebičnost proizlazi iz nedostatka molitve. Molim vas, ispitajte svoju savjest, neka svatko od vas kaže koliko sati dnevno moli“, pozvao je Papa.

Ogovaranje i novac uništavaju

„Zajedništvo, biti braća. Nikada ne ogovarajte jedni druge. Ogovaranje je pošast, uništava zajednice. Međutim, i novac uništava zajedništvo. Doista, mudro je zajednički rabiti dobra, jer Đavao ulazi kroz džep. Razmislite o onomu kada Isus kaže: ‘Ne možete služiti Bogu i bogatstvu’. Ne kaže da se ne može služiti Bogu i Đavlu nego bogatstvu, novcu. Đavao uvijek dolazi kroz džep“, naglasio je Sveti Otac.

Uvijek služiti

Četvrta je „zvijezda“ duh služenja Crkvi. „Ne valja živjeti za sebe, nego kako bismo služili. Sâm naziv kanonikā podsjeća na tu dimenziju služenja. Dobro znate da nije riječ o pokazatelju statusa nego znaku pripadanja zajednici. Nazivate se regularnim kanonicima, odnosno vezani ste uz Regulu (pravilo), što ocrtava vjernost vašem posvećenju u skladu sa zavjetima, a prije svega siromaštvu“, istaknuo je te dodao da jednako tako ime vezano uz Lateransku baziliku nije znak prestiža nego poziv na vjernost Crkvi koju valja svjedočiti kroz služenje.

Međusobno slušanje

Na kraju se Papa obratio mladim svećenicima iz raznih dijelova svijeta koji ovih mjeseci stječu iskustvo u zajednici. „Živite tu prigodu kao dar, u međusobnom slušanju, prepoznajući u svakomu bogatstvo za druge. Pričajte o sebi i slušajte se, iskreno i otvorena srca, ne ostajući nepomični svatko u vlastitim uvjerenjima, nego krećite se sa srcem… To vam želim od srca, da idete naprijed“, rekao je na kraju papa Franjo, a prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post