Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa izašao iz bolnice

Papa Franjo otpušten je u petak, 16. lipnja u 8.45 sati iz Poliklinike Gemelli nakon što je u srijedu, 7. lipnja podvrgnut operativnom zahvatu. Po izlasku iz bolnice Papa se otišao pomoliti u bazilici Svete Marije Velike pred slikom Salus Populi Romani, objavio je Vatican News.


Dok je izlazio iz bolnice, Papa je nakratko pozdravio okupljene koji su ga došli pozdraviti. U kratkoj izjavi danoj u četvrtak, 15. lipnja ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, izvijestio je novinare da će papa Franjo jutros biti pušten iz bolnice.

Papa se, odgovarajući na pitanja nekih novinara, našalio rekavši: „Još sam živ“. Izrazio je i još jednom tugu zbog tragične smrti migranata u brodolomu u Grčkoj.

S novinarima u Gemelliju susreo se i profesor Sergio Alfieri koji je operirao Papu. „Papa je potvrdio sva putovanja“, ono u Lisabon na Svjetski dan mladih te također u Mongoliju krajem kolovoza, rekao je. „Štoviše – istaknuo je specijalist – moći će se s njima nositi bolje nego prije jer sada više neće imati neugodnosti prijašnjih bolesti. Papa će sad biti još jači“.

Po izlasku iz bolnice Papa je po običaju posjetio rimsku marijansku baziliku Svete Marije Velike gdje se zadržao u kratkoj molitvi pred slikom Blažene Djevice Marije, Salus Populi Romani.

Sveti se Otac također zaustavio u toj rimskoj bazilici kad se vraćao u Vatikan, nakon hospitalizacije zbog bronhitisa 1. travnja 2023. i nakon operacije debelog crijeva 14. srpnja 2021.

Glasnogovornik Bruni je tijekom Papina oporavka u bolnici nakon operacije slao redovita izvješća i priopćenja potvrđujući Papin oporavak, dosljedno navodeći kako liječnički tim izvješćuje da se klinička slika progresivno popravlja te da je „postoperativni tijek i oporavak uredan“.

Očekuje se da će Papa vremenom nastaviti s putovanjima i svojim uobičajenim aktivnostima, ali ne bi trebao dizati teške predmete.

Zbog operativnog zahvata kojem je podvrgnut i kasnijeg oporavka Papine audijencije su obustavljene do nedjelje, 18. lipnja.

Papa Franjo ima na programu apostolska putovanja u Portugal, od 2. do 6. kolovoza, u povodu Svjetskog dana mladih, te pohod Mongoliji od 31. kolovoza do 4. rujna.

U četvrtak ujutro 15. lipnja Papa je posjetio bolnički odjel za djecu oboljelu od raka, koji je posjetio tijekom svog posljednjeg boravka u bolnici prije Velikog tjedna zbog bronhitisa.

Tijekom svog boravka Sveti je Otac zahvalio cjelokupnom liječničkom osoblju na pokazanoj profesionalnosti i trudu „da ublaže patnju drugih, ne samo lijekovima, nego i nježnošću i ljudskošću“.

Sveučilišna poliklinika Agostino Gemelli, najveća bolnica u Rimu, sveučilišna je bolnica Medicinskog fakulteta Katoličkog sveučilišta.

Bolnica je dobila ime po franjevcu fra Agostinu Gemelliju, liječniku i psihologu, koji je ujedno bio osnivač i prvi rektor Sveučilišta.

Post Tags
Share Post