Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Izliječite bolne rane koje vrijeđaju voljenu Latinsku Ameriku

Papa Franjo je u četvrtak, 4. svibnja, primio u audijenciju članove Organizacije katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba, koje je potaknuo da budu „katolički”, u smislu „univerzalni”, pozorni na radosti i boli ljudi, prenosi Vatican News.


Nejednakosti, društvene i gospodarske krize, ideološke i političke polarizacije, kulturna isključenost, bogati koji postaju sve bogatiji i siromašni koji su sve siromašniji – problemi su koje je papa Franjo istaknuo primivši u audijenciju članove Organizacije katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba, poznatije pod kraticom ODUCAL, koju je u Čileu osnovao nadbiskup Alfredo Silva Santiago. U ovom ju trenutku čini 115 sveučilišta, a predstavlja milijun i pol studenata, više od 110.000 profesora i više od 5000 akademskih programa. Papa je istaknuo te „rane” kako bi opisao probleme koji danas izobličuju lice „voljene Latinske Amerike“, kontinenta na kojemu, kako se čini, vlada kaos, ali – kako je rekao – Bog upravo s njega crpi svoja najljepša i najkreativnija djela.

Organizacija katoličkih sveučilišta čvrsto je i razgranato tijelo čiji su glavni ciljevi pridonijeti oblikovanju javnih politika koje se odnose na obrazovanje, i to na nacionalnoj, i ponajviše na nadnacionalnoj razini – podsjetio je Papa u dugom govoru održanom na španjolskom jeziku. Sveti je Otac potaknuo na obnavljanje te obveze danas, pred siromaštvima i nejednakostima koji obilježavaju Latinsku Ameriku, a koji su – kako je rekao – problem koji postaje sve veći umjesto da se smanjuje.

„Čini se da pandemija i njezine posljedice, zaoštreni opći kontekst na političkom, gospodarskom i vojnom području, kao i ideološka polarizacija, zatvaraju vrata razvojnim naporima i čežnji za oslobođenjem”, kazao je Papa.

Glavna zadaća mreže kao što je ODUCAL jest pridonijeti oblikovanju katoličkih umova, sposobnih ne promatrati samo predmet vlastitoga interesa.

„Iznimno precizan i fokusiran pogled može postati nepomičan, fiksiran i isključiv. Ima preciznost radara, ali gubi panoramu. Biti ‘katolički’ znači imati široko viđenje otajstva Krista i svijeta, otajstva muškarca i žene. Potrebni su nam umovi, srca, ruke na razini panorame stvarnosti, a ne skučenosti ideologije”, poručio je Sveti Otac.

S „katoličkim“ umom, srcem i rukama moguće je odlučno pridonijeti liječenju bolnih rana koje vrijeđaju našu voljenu Latinsku Ameriku, u kojoj bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. „Održavajte vatru koju je Bog zapalio u Latinskoj Americi”, kazao je.

U tom će procesu pomoći Globalni obrazovni pakt, koji je pokrenuo sâm Sveti Otac. Brojna sveučilišta koja koordinira Organizacija katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba promovirala su i promoviraju ideje i projekte nadahnute tom inicijativom. Papa Franjo je izrazio zadovoljstvo zbog toga. Molim vas, nastavite – potaknuo je – Vjerujem da Pakt – ne samo obrazovni nego i kulturni – značajno pridonosi onomu što se zove ‘treće poslanje sveučilišta’.

„Katoličko sveučilište treba biti misionarsko, odnosno s vratima otvorenima prema van, budući da je poslanje nadahnuće, poticaj, napor i nagrada cijele Crkve. Možda je poslanje sveučilišta obrazovati društvene pjesnike, muškarce i žene koji, nakon što su dobro naučili gramatiku i vokabular čovječanstva, imaju zanos, imaju iskru koja omogućuje zamisliti i nepoznato. Nemojte zaboraviti taj izraz: formirati društvene pjesnike”.

Misija je, u akademskom svijetu, također istraživanje koje provode istraživači misionarskoga uma i srca. Misionar napušta domovinu svojih uvjerenja i navika, odlazeći prema neistraženim mjestima – objasnio je Papa. Poznaje evanđelje, ali ne zna koje će plodove donijeti u toj tuđini. Upravo ga napetost između poznavanja i nepoznavanja gura naprijed i štiti od umišljenosti da sve zna. On zna, i dopušta da ga iznenadi ono što će upoznati.

Isto tako istraživač, ako ne bude voljan izići i naučiti, odreći će se tko zna kojega divnog znanja, osakaćujući vlastitu inteligenciju. Vrlo je tužno susresti intelektualce, muškarce i žene velike inteligencije, ali s osakaćenom inteligencijom – istaknuo je papa Franjo, a prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post