Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa je osnovao zakladu nazvanu po ovom kardinalu, njegova životna priča je nevjerojatna

Francois-Xavier Van Thuân bio je vijetnamski kardinal koji je zbog svoje vjere proveo 13 godina u zatvoru.


Papa Franjo jučer je ujedinio vatikanske zaklade “Dobri Samarijanac” te “Pravda i mir”, zadužene za humanitarnu i medicinsku pomoć siromašnim zemljama, u novu zakladu “Van Thuân”, nazvanu po vijetnamskom kardinalu i časnom slugi Božjem koji je preminuo 2002., javlja Vatican News.

Punog imena Francois-Xavier Van Thuân, ovaj prelat je po nalogu komunističkih vlasti, zbog svoje vjere, 13 godina proveo u zatvoru – od toga devet u samici.

Misu slavio s tri kapi vina i jednom vode

Potajno služeći svetu misu s tri kapi vina i jednom vode, posvećenih na dlanu, s jednostavnim drvenim križem obješenim oko vrata na komadu električne žice (koji je sam izradio u zatvoru) strpljivo je prihvatio nepravednu kaznu. Kardinal Thuan nastavio je nositi taj križ i kada je postao kardinal.

Kada su ga njegovi zatvorski čuvari pitali hoće li ih, kada bude slobodan, ikada progoniti, i hoće li ih dati ubiti, odgovarao im je: ‘Naravno da neću, ja vas volim.“

Tijekom godina provedenih u zatvoru potajice je bilježio misli na komadiće papira i neopaženo ih uspio dostaviti kršćanskoj zajednici u Vijetnamu. Ti su snažni duhovni poticaji kružili među vijetnamskim katolicima hrabreći ih da ostanu postojani u vjeri i nadi te da ne klonu duhom. Zatvorske misli kardinala Van Thuana objavljene su i na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma, u  knjizi pod naslovom Put nade.

Godine 1988. pušten je iz zatvora, ali ostaje u kućnome pritvoru u nadbiskupiji Hanoi. Zabranjeno mu je vratiti se u sjedište njegove nadbiskupije. Tri godine kasnije vlasti su mu dopustile da posjeti Rim, no zabranile su mu povratak tako da je do kraja života ostao u Rimu gdje je obavljao mnoge dužnosti: postaje članom Međunarodne katoličke komisije za imigracije u Ženevi, potpredsjednikom Papinskoga vijeća Iustitia et pax, a 1994. godine predsjednikom toga vijeća. Nakon izlaska iz zatvora duhovnost Isusa napuštenoga na križu postala je simbol kardinalova djelovanja.

U korizmi 2000. godine, u osvit Trećega tisućljeća, predvodio je i duhovne vježbe za članove Rimske kurije. Kada se na poziv pape Ivana Pavla II. i njegovu želju da baš on predvodi duhovne vježbe, kardinal iznenadio, te rekao: “Svetosti, ali ja sam bio u zatvoru, nisam teološki spreman. Što bih ja mogao reći?”, papa mu je spremno odgovorio: “Prenesite nam svoje svjedočanstvo.“

Stepinac i proces beatifikacije

Kako je svojevremeno pisao Radio Vatikan (danas Vatican News) kardinal Van Thuân je na treći liturgijski spomendan blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače 2001. godine, u Hrvatskoj crkvi svetoga Jeronima u Rimu predvodio svetu misu te u propovijedi istaknuo da je kardinal Stepinac oprostio i nacistima i komunistima. Dodao je i da je kardinalovu svetost priznao čak i Tito.

Znajući da bi tisuće ljudi svakodnevno hodočastile u Stepinčevo rodno mjesto Krašić, Tito je dopustio da kardinal bude pokopan u Zagrebačkoj katedrali kako bi u velikome gradu neprimjetnije prošao dolazak velikog broja vjernika, istaknuo je vijetnamski prelat koji je godinu kasnije umro na glasu svetosti.

Ubrzo je pokrenut postupak za njegovu beatifikaciji, a u svibnju 2017. godine papa Franjo odobrio je dekret o herojskim krepostima čime je stekao naslov časnog sluge Božjega. To je posljednji stupanj prije proglašenja blaženim.

Deset  životnih pravila

Dodajmo i kako nam je kardinal Van Thuân, taj prorok kršćanske nade, ostavio 10 životnih pravila koja svakome od nas mogu ukazati na ono bitno i jedino važno u našem vjerničkom životu.

1. Živjet ću sadašnji trenutak u punini.
2. Razlučivat ću između Boga i Božjih djela.
3. Čvrsto ću se držati jedne tajne: molitve.
4. Vidjet ću svoju jedinu snagu u Euharistiji.
5. Imat ću samo jednu mudrost: znanost križa.
6. Bit ću vjeran svom poslanju u Crkvi i za Crkvu kao svjedok Isusa Krista.
7. Tražit ću mir koji svijet ne može dati.
8. Pronosit ću revoluciju Duha Svetoga.
9. Govorit ću jednim jezikom i nositi jednu odoru: milosrdnu ljubav.
10. Imat ću jednu posebnu ljubav: Blaženu Djevicu Mariju.

Post Tags
Share Post