Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Ljudi trebaju evanđelje, pa i na umornom starom Zapadu

Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 8. svibnja u audijenciju članove Kongregacije Duha Svetoga (spiritanci), povodom 175. obljetnice njezina ponovnog osnutka, objavio je Vatican News.


Papa je spiritance pozvao prije svega da naviještaju Evanđelje, jer, kako je rekao, i danas, u svijetu u kojem je „izazov interkulturalnosti i inkluzije živ i hitan“, u Crkvi i izvan nje, „mnogo je muškaraca i žena koji još trebaju evanđelje“. I to “ne samo u takozvanim ‘misijskim zemljama’, nego i na umornom starom Zapadu”, rekao je Papa na susretu s takozvanim spiritancima, članovima Kongregacije Duha Svetoga stavljene pod zaštitu Bezgrešnog Srca Marijina

Papa se posebno zaustavio na povijesti prvog utemeljenja i na temeljnim vrijednostima na kojima se temelji karizma spiritanaca, a to su “hrabrost, otvorenost i predanost djelovanju Duha kako bi se učinilo nešto novo”. Papa je podsjetio na lik mladog đakona Claude-Françoisa Poullart des Placa, koji je utemeljio Družbu Duha Svetoga, koji, zajedno s dvanaestoricom drugova, “vođen Duhom, hrabro kreće u neočekivanu pustolovinu”.

Odriče se izgledne mirne budućnosti – mogao je biti dobar svećenik iz bogate obitelji – zbog misije koju tek treba otkriti, izlažući se žrtvama, nerazumijevanju i protivljenju, s vrlo krhkim zdravljem koje će ga odvesti u ranu smrt , čak i prije nego što je mogao vidjeti ostvarenje svog sna.

Bilo je mnogo nepredviđenih događaja, mnogo prepreka, ali njegova “poučljivost djelovanju Duha” sve pretvara u hrabro “da”, zahvaljujući kojemu “Bog svaki put u njemu, a po njemu i u drugima, započinje nešto novo”. To jest, u svoj onoj braći koja nastavljaju njegovo djelo “spremna odgovoriti na nove znakove vremena”, dakle služenje siromašnim sjemeništarcima, pučke misije, ad gentes naviještanje Radosne vijesti u raznim dijelovima svijeta, ne plašeći se čak ni progona koji je pokrenula Francuska revolucija.

“Lijepa i bogata” povijest, primijetio je Papa, podsjetivši na još jedan važan trenutak, drugo utemeljenje, ono iz 1848., sjedinjenjem s Družbom Presvetog Srca sv. Marije koju je osnovao časni sluga Božji François Libermann, također misionar, ali s drugom poviješću iza sebe. U to doba bilo je potrebno “prevladati strahove i ljubomoru”, prisjetio se papa Franjo, ali “braća dviju obitelji prihvatila su taj izazov, udruživši snage i podijelivši ono što imaju u novom početku”. Nakon više od stoljeća i pol vide se plodovi, počevši od raširene prisutnosti Družbe u 60 zemalja na pet kontinenata, s oko 2 600 redovnika i redovnica te sudjelovanjem mnogih laika.

Zahvaljujući vašoj spremnosti na promjene i vašoj ustrajnosti, ostali ste vjerni duhu svojih početaka: evangeliziranje siromašnih, prihvaćanje misija kamo nitko drugi ne želi ići, davanje prednosti služenju najnapuštenijima, poštivanje naroda i kultura, odgoj i izobrazba lokalnog klera i laika na cjeloviti ljudski razvoj, sve u bratstvu i jednostavnosti života te u marljivoj molitvi.

Posljednja Papina preporuka spiritancima bila je da se prepuste vodstvu “svježeg i životnog daha” Duha, “pravog protagonista” svake misije: “Dopustite mu da vas prosvjetljuje i vodi kamo hoće ne postavljajući uvjete, ne isključujući nikoga, jer on je taj koji zna što treba u svakom dobu i u svakom trenutku”, poručio je Papa.

Post Tags
Share Post