Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa novinarima: Pozvani ste na etički način obrazovati buduće generacije

Papa Franjo primio je u subotu 24. lipnja u audijenciju izaslanstvo Zaklade koja promiče međunarodnu novinarsku nagradu „Biagio Agnes“ te ih pozvao da prihvate svoj poziv kako bi odgovorno i etički obrazovali buduće generacije i izgradili bolju civilizaciju, izvijestio je Vatican News.


Zaklada je nazvana po poznatom talijanskom novinaru, istaknutom protagonistu talijanske nacionalne televizije (RAI), kojega Papa pamti kao branitelja svoje javne službe, sposobnog djelovati mudro i odlučno kako bi zajamčio autentičnost i točnost informacija. Sveti Otac također ih je podsjetio na njihovu važnu ulogu u odgovornom i etičkom informiranju i obrazovanju budućih generacija.

Samo zajedno, istaknuo je Papa, možemo iscrtati horizont nade. To je, rekao je, svakodnevni posao novinara koji su pozvani istrošiti potplate svojih cipela ili hodati digitalnim ulicama uvijek slušajući ljude koje susreću. Sveti Otac je izrazio iskrene riječi poštovanja prema onim novinarima koji izvještavaju o ratu, a pritom se izlažu velikom riziku. Novinarstvo, istaknuo je, zahtijeva sposobnost da se ide tamo gdje nitko ne ide: pokret i želju da se vidi. Znatiželja i otvorenost, strast.

Podsjetivši na priznanje koje nagrada dodjeljuje novinarima koji izvještavaju o ratu, Papa je pohvalio njihovo pripovijedanje o tragediji i apsurdnosti sukoba, što pridonosi da se svi osjećaju dijelom iste patnje. Sveti je Otac zatim istaknuo tri elementa koji su važni za novinarski rad, a koji se možda sve manje koriste, a to su: bilježnica, olovka i pogled.

Bilježnica

Osvrćući se na bilježnicu, Papa je rekao da bilježenje nekih činjenica uvijek uključuje puno unutarnjeg rada. Čovjek to zapisuje zato što je neposredni svjedok toga ili zato što izvor, za koji vjeruje da je pouzdan, izvještava o tome.

Bilježnica nas podsjeća na važnost slušanja, ali prije svega na to da se prepustimo opčinjenosti onim što se događa. Novinar, naglasio je, nikada nije računovođa povijesti, nego osoba koja je odlučila iskusiti njezine implikacije sa sudjelovanjem, sa suosjećanjem.

Kemijska olovka

Dok se koriste sve manje i manje i zamjenjuju ih naprednija sredstva, primijetio je Papa, olovke još uvijek pomažu u obradi misli, povezujući glavu i ruke, potičući sjećanja i povezujući sjećanje sa sadašnjošću.

Olovka, istaknuo je, podsjeća na ručni rad na koji je novinar uvijek pozvan: olovka se uzima u ruke nakon provjere detalja, ispitivanja hipoteza, rekonstruiranja i utvrđivanja svakog pojedinog koraka. U tom tkanju zajedno djeluju inteligencija i savjest, dodirujući vlastite egzistencijalne akorde.

Olovka tako podsjeća na kreativni čin novinara i medijskih djelatnika, nastavio je Papa, čin koji od njih zahtijeva da ujedine potragu za istinom s čestitošću i poštovanjem prema ljudima, posebice s poštovanjem profesionalne etike, baš kao što je to radio Biagio Agnes.

Pogled

Bilježnica i olovka, obrazložio je Papa, samo su pribor ako nedostaje pravi pogled na stvarnost. Stvarni pogled, ne samo virtualni. Danas više nego u prošlosti, napomenuo je, čovjek može biti ometen riječima, slikama i porukama koje zagađuju život. Pozvao je novinare da razmisle, primjerice, o tužnom fenomenu lažnih vijesti, ratoborne retorike ili bilo čega što manipulira istinom. Potreban je pažljiv pogled na ono što se događa kako bi se razoružao jezik i potaknuo dijalog.

Papa je rekao da pogled novinara mora biti usmjeren iz srca, kako bi se raspršile sjene i izgradila bolja civilizacija. To je napor koji posebno zahtijeva osjećaj odgovornosti komunikacijskih djelatnika kako bi mogli obavljati svoju profesiju kao poslanje, istaknuo je. Sveti Otac zaključio je obraćanje ohrabrivši nazočne da nastave svoju predanost promicanju kulturnih inicijativa kako bi poduprli širenje točnih informacija, etičkog odgoja i obrazovanja mladih naraštaja. Zahvalio im je na prisutnosti i zamolio ih da se mole za njega, izvijestio je Vatican News.

Post Tags
Share Post