Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa o Tomi Akvinskom: Čovjek Crkve i neizmjerne duhovne i ljudske mudrosti

Papa Franjo imenovao je pročelnika Dikasterija za proglašenje svetih kardinala Marcella Semerara u utorak 11. srpnja svojim posebnim izaslanikom na proslavi 700. obljetnice kanonizacije sv. Tome Akvinskog, koja će se održati 18. srpnja u opatiji Fossanova, nedaleko od Latine, izvijestio je Vatican News.


„Čovjek Crkve“, svećenik i naučitelj koji je molitvama i spisima dijelio svoju „golemu duhovnu i ljudsku mudrost“. Papa Franjo se tim riječima spomenuo svetoga Tome Akvinskog u pismu na latinskom jeziku kojim je imenovao kardinala svojim posebnim izaslanikom na proslavi 700. obljetnice kanonizacije Doctora Angelicusa. 

Nikada napuhan zbog znanja, nego uvijek izgrađivan milosrđem, dominikanac kojeg su suvremenici nazivali „Doctor angelicus” (Anđeoski naučitelj) bio je „pun divne kulture”, istaknuo je Papa u pismu koje nosi datum od 30. lipnja. Napisao je mnoga djela i poučavao bezbrojne stvari te bio vrlo stručan u filozofskim i teološkim disciplinama. Blistao je ispravnom inteligencijom i oštroumnošću, i dok je pun poštovanja s razumom istraživao božanska otajstva, razmatrao ih je u žarkoj vjeri, istaknuo je.

Trogodišnje obljetnice svetoga Tome Akvinskoga

Kao što je već u pismu biskupima Latine, Sore i Frosinonea, objavljenom 28. lipnja, papa Franjo podsjetio na tomističke trogodišnje obljetnice tijekom kojih ćemo se, osim 700 godina od kanonizacije, spomenuti i 750. obljetnice njegova preminuća 2024. te 800. obljetnice rođenja 2025. godine.

S velikim zadovoljstvom i duhovnom radošću prihvatili smo razne projekte Crkve kako bismo dostojno odali počast revnosti najslavnijeg naučitelja svetosti i proučavanja svetog nauka, napisao je, dodajući da je prihvatio molbu biskupâ Mariana Crociate, biskupa Latine, Terracine, Sezzea, Priverna; Gerarda Antonazza, biskupa Sore, Cassina, Aquina, Pontecorva; Ambrogia Spreafica, biskupa Frosinonea, Verolija, Ferentina i Anagnija-Alatrija, da jedan kardinal predvodi slavlje u srpnju u čast sv. Tome i uputi „riječi duhovnog ohrabrenja”.

Proslava i druga zbivanja

Odatle imenovanje kardinala Semerara koji će slaviti svečanu euharistiju u opatiji u Fossanovi, mjestu gdje je svetac „usnuo u Gospodinu”. Svi sudionici tog događaja, napisao je Papa, bit će potaknuti da svoju posebnu ljubav prema Kristu i njegovu evanđelju očituju obnovljenom snagom i novim žarom kroz molitvu, kao i da gore žarom vjere u svakodnevnom životu.

Povodom objave Papinog pisma – od 19. lipnja, ali zajednicama odaslanoga 28. lipnja, zajedno s poticajem da se tekst rabi za „pozorno razmišljanje i nadahnuće“ – biskupi Crociata, Antonazzo i Spreafico izvijestili su o drugim događajima koji će se održati u čast njihova zaštitnika. U utorak 11. srpnja na programu je susret za razmatranje u Latini, dok će se molitveni susret održati u opatiji Fossanova u petak 14. srpnja. Kako je spomenuto, svečano će slavlje kardinal Semeraro predvoditi 18. srpnja u 18 sati i 30 minuta, izvijestio je Vatican News.

Post Tags
Share Post