Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Poslušajte jadanje tolikih žena u svijetu koje trpe nepravdu i napuštenost

Papa Franjo susreo se sa članicama Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija i potaknuo žene da pomognu drugima pronaći mir kroz njihovu sposobnost izgradnje odnosa


Danas je antropološki identitet žene u opasnosti, iskorištava se iz političkih ili ideoloških razloga koji zanemaruju ljepotu kojom je stvorena. Papa Franjo primio je u audijenciju u subotu, 13. svibnja žene članice Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija (WUCWO) u Vatikanu, koje se pripremaju za održavanje svoje Generalne skupštine u Asizu, Italiji od 14. do 20. svibnja.

Papa Franjo potaknuo je oko 1500 okupljenih žena da u svojoj misiji pronađu nadahnuće u primjeru Blažene Djevice Marije.

Sveti Otac je u svom obraćanju izrazio nadu da će žene moći oživjeti Duh imajući na umu temeljna načela Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija.

Pozvao ih je da gledaju u budućnost očima i srcem otvorenima prema svijetu, da slušaju jadanje tolikih žena u svijetu koje trpe nepravdu, napuštenost, diskriminaciju i siromaštvo ili nehumano postupanje od djetinjstva u nekim postupcima.

Jedna od članica organizacije WUCWO

Mir započinje u srcu

Rimski biskup istaknuo je kako je svijetu u kojemu živimo prijeko potreban mir, za koji je rekao da mora započeti u našim srcima koja su trenutno rastrgana podjelama mržnje i ogorčenosti.

Također je izrazio žaljenje zbog prijetnje s kojom se žene suočavaju u raznim dijelovima svijeta gdje riskiraju da postanu oruđe usred političkih sporova i kulturnih ideologija.

Potrebno je dati veću vrijednost njezinoj sposobnosti povezivanja i davanja, kako bi muškarci bolje razumjeli bogatstvo uzajamnosti koju dobivaju od žena, kako bi obnovili one antropološke elemente koji karakteriziraju ljudski identitet, a s njime i identitet žena i njihovu ulogu u obitelji i društvu, gdje nikada ne prestaju biti srce koje kuca.

Ako želimo znati što je čovječanstvo bez žena, nastavio je papa Franjo, te što je muškarac bez žena, imamo to na prvoj stranici Biblije: samoća. Muškarac bez žene je sam. Čovječanstvo bez žene je samo. Kultura bez žena je sama. Gdje nema žene, postoji samoća, suha samoća koja stvara tugu i razne vrste štete čovječanstvu, istaknuo je Sveti Otac.

Fotografije koje su izložene ispod Berninijevih kolonada na Trgu sv. Petra u sklopu izložbe „Women’s cry“

Stvaranje života i briga za druge

Budući da Katolička Crkva u subotu, 13. svibnja slavi svetkovinu Gospe Fatimske, papa Franjo je pozvao nazočne žene da gledaju Djevicu Mariju kao uzor života.

Rekao je da je ona u punini živjela svoje poslanje, dajući svijetu svoj dar majčinstva i vjerno vršeći svoju zadaću brige za svoju djecu u Crkvi.

Marija, rekao je Sveti Otac, uči vas stvarati život i uvijek ga štititi, odnoseći se prema drugima polazeći od nježnosti i suosjećanja, kombinirajući tri jezika: jezik uma, jezik srca i jezik ruku, koji moraju biti usklađeni.

Vjerujem da žene imaju sposobnost misliti ono što osjećaju, osjećati ono što misle i rade, te činiti ono što osjećaju i misle, rekao je rimski biskup. Ohrabrujem vas da nastavite nuditi tu osjetljivost u službi drugima.

Papa se pozdravlja s prisutnim članicama nakon audijencije

Punina života u jedinstvu s Kristom

Papa je nastavio razmišljati o sili koja je Blaženoj Djevici Mariji dala snagu i vjerodostojnost ukazujući se djeci pastirima u Fatimi.

Tajna učeništva, rekao je Papa nazočnim ženama, leži u njegovanju unutarnjeg jedinstva s Bogom i ostajanju sjedinjenog s Njim kako biste poput Marije mogle živjeti puninu žene sa sviješću da se osjećate odabranim protagonisticama izvršenja djela Božjeg spasenja.

Ali samo to nije dovoljno, nastavio je papa Franjo. To unutarnje jedinstvo s Isusom mora se očitovati izvana, morate se očitovati ostajući u zajedništvu s Crkvom, sa svojim obiteljima ili sa svojom organizacijom, koje vam pomažu sazrijevati u vjeri.

U svom radu morate moliti i ono što ste doživjele u molitvi provoditi u djelo, kako biste se uskladile s poslanjem Crkve, rekao je.

Na kraju je papa Franjo ohrabrio žene da s entuzijazmom hode naprijed u svojim projektima i aktivnostima u korist evangelizacije, slijedeći unutarnji glas Duha, poslušne njegovim unutarnjim dodirima.

Neka vas Isus blagoslovi, a Gospa Fatimska čuva vas i vaše obitelji. Molim za plodove vaše Generalne skupštine, govorite jasno i raspravljajte jer to je dobro za vas, to vas drži, rekao je Sveti Otac zamolivši ih da i one mole za njega.

Post Tags
Share Post