Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa potaknuo na solidarnost prema osobama s nesigurnim poslom

Papa Franjo poslao je poruku sudionicima susreta Kršćanskog radničkog pokreta u španjolskom gradu Segoviji pozivajući sve u Crkvi da prate ljude koji se bore i nalaze na marginama gospodarstva


Članovi Kršćanskog radničkog pokreta Španjolske katoličke akcije (Hermandad Obrera de Acción Católica – HOAC) okupili su se u španjolskom gradu Segoviji na XIV. generalnoj skupštini, koja je započela 12. kolovoza i završava 15. kolovoza.

Generalnoj skupštini prisustvuje više od 800 ljudi iz 41 biskupije diljem Španjolske.

Sudionici, uključujući nadbiskupe, biskupe i članove pokreta, sastali su se kako bi razmotrili i donijeli odluke o izazovima, prioritetima i prijedlozima Španjolske katoličke akcije za sljedećih šest godina.

Pokret je osnovan 1946. i nastoji odražavati kršćanski pogled na stvarnost, suočavajući se s izazovima s kojima se Crkva suočava u svijetu opterećenom socijalnom nevoljom, nejednakošću i nepravdom koja posebno pogađa radnu snagu.

Tema susreta glasi: „Graditi mostove, rušiti zidove: Crkva u svijetu rada uspostavljajući veze bratstva“.

Rad utemeljen na ljudskom dostojanstvu

Papa je u poruci izrazio zahvalnost članovima na njihovoj neprocjenjivoj predanosti te podsjetio na riječi iz apostolske pobudnice Evangelii Gaudium, napomenuvši da je rad bitna sastavnica života i ljudskog dostojanstva.

Rad nije samo produktivna djelatnost, nego sredstvo kojim surađujemo s Bogom u djelu stvaranja i ostvarujemo se kao ljudska bića, istaknuo je.

Potom je dodao da nam ljudski rad pomaže da budemo sukreatori i da sudjelujemo u izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta.

Solidarnost Crkve usred nezaposlenosti

Sveti Otac nastavio je razmišljati o misiji Crkve koja treba pratiti periferije u svijetu rada.

Naša predanost ne smije biti ograničena na izolirane govore ili akcije, napomenuo je papa Franjo, već trebamo stalno svjedočiti solidarnost i pružati potporu ljudima koji su radno i socijalno ugroženi. 

Poslanje Crkve s radnicima, dodao je, uključuje blizinu s ljudima koji su izgubili posao ili pate od nedostatka mogućnosti zaposlenja.

Kršćani ne mogu ostati zatvoreni u zidovima naših crkvenih zgrada, potaknuo je u poruci Papa, pozvavši sve da aktivno dopru do onih kojima su ljubav i bratstvo najpotrebniji tražeći pravedna i trajna rješenja.

Uspostavljajmo veze bratstva

Papa je izrazio žaljenje zbog činjenice da nezaposlenost i dalje pogađa mnoge obitelji, istaknuvši da Crkva treba biti solidarna s ljudima koji se osjećaju malodušni i isključeni zbog nezaposlenosti.

    „Potičem vas da nastavite uspostavljati veze bratstva, donositi svjetlo evanđelja i graditi pravednije društvo“.

Na kraju poruke, Papa je zazvao Duha Svetoga da vodi rad HOAC-a i ojača svakodnevno zalaganje članova, tražeći da se nastave moliti za Sinodu.

    „Crkva vas treba!“.

Izvor: Vatican News

Post Tags
Share Post