Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Protiv mafijaškoga mentaliteta potrebna je zakonitost

Papa Franjo se u subotu, 16. rujna na Trgu svetoga Petra u Vatikanu susreo s časnicima i vojnicima karabinjerima te, polazeći od primjera Salva D’Acquista, koji je i danas vrlo aktualan, potaknuo ih da društvo učine pravednijim i humanijim, objavio je Vatican News.


U vremenu “zatrovanom” individualizmom i netolerancijom prema drugima, zaoštravanjem brojnih oblika nasilja i mržnje, u vremenu u kojem je potrebna zakonitost, poslanje karabinjera društvo čini pravednijim i ljudskijim. Tim je riječima papa Franjo odao počast pripadnicima Karabinjerskog korpusa talijanske kopnene vojske (Arma dei Carabinieri), na Trgu svetoga Petra prepunom časnika i vojnika, koje je primio u audijenciju povodom 80. obljetnice žrtve Salva D’Acquista, vicebrigadira sa zlatnom medaljom za vojnu hrabrost, kojega su Nijemci ubili 23. rujna 1943., a koji se žrtvovao – podsjetio je Papa – kako bi spasio nevine taoce koje su zarobile nacističke trupe. On je njihov „kolega“ na kojega je dobro ugledati se – napomenuo je Sveti otac – i to ne zbog besplodne komemoracije, nego kako bi se danas obnovila predanost u vojsci, u službi dobra i istine, u službi društva. Svjedočanstvo Salva D’Acquista danas je vrlo aktualno upozorenje i poruka puna snage ljubavi.

Dok živimo u vremenu zatrovanom individualizmom i netolerancijom prema drugima, kao i zaoštravanjem brojnih oblika nasilja i mržnje koje vidimo u našim gradovima, njegovo nam svjedočanstvo daje poruku punu snage ljubavi. Vama, koji svakodnevno predano služite pravdi i zakonitosti – a koliko je danas potrebna zakonitost! – htio bih reći da sve to svoj razlog i krajnji cilj pronalazi u ljubavi. Pravda, naime, ne želi jednostavno nametnuti kazne onima koji su pogriješili, već obnoviti ljude u znaku poštovanja i općega dobra, rekao je Papa.

Karabinjeri imaju važnu misiju: ​​učiniti društvo pravednijim i humanijim – istaknuo je rimski biskup te dodao:

Stoga je lijepo da budete zaneseni ljudi, zaneseni poput Salva D’Acquista; služitelji države i općega dobra, koji se bore protiv nepravde, brane najslabije, daju osjećaj zaštite u našim gradovima. Privrženost Talijana prema vama svjedoči da to nisu samo riječi, već su, zahvaljujući primjeru mnogih od vas, stvarnost!

Požrtvovnost, zauzimanje, disciplina, dostupnost i predanost, značajke su karabinjera, onoga tko je uronjen u teške situacije – istaknuo je Papa – koji je pozvan boriti se protiv svih vrsta nezakonitosti, protiv organiziranog kriminala i protiv osjećaja nekažnjivosti koji je katkada, nažalost, ukorijenjen, te protiv mafijaškoga mentaliteta. Sveti je Otac zahvalio onima koji obavljaju istražne zadaće, kako bi se razotkrile laži, onima koji rade na mjestima sukoba i u međunarodnim sredinama, koji postaju tvorci mira pružajući ruku lokalnom stanovništvu, a potom i svima koji svoju službu obavljaju na ulicama naših gradova i u našim četvrtima.

Nikada se ne obeshrabrujte, nemojte se prepustiti napasti da mislite da je zlo jače, da najgore neće nikada završiti i da je vaše zauzimanje uzaludno. Gledajući Salva D’Acquista, dopustite da vas potiče sklonost dobru. I nastavite, molim vas, očitovati blizinu s ljudima, koji oduvijek prepoznaju tu vašu lijepu osobinu, poručio je Papa karabinjerima.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post