Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa rabinu Skorki: Ti si primjer da vjera i ljudska prava nisu u sukobu

Teološki fakultet Sveučilišta u Trnavi u Slovačkoj dodijelio je u srijedu, 10. svibnja počasni doktorat rabinu Abrahamu Skorki, dugogodišnjem prijatelju pape Franje, koji mu je poslao pismo čestitajući mu tu akademsku titulu te posebno spominjući njegovo zauzimanje u međureligijskom dijalogu, prenosi Vatican News.


Papa Franjo je pismom želio čestitati argentinskom piscu i biofizičaru te rektoru Latinskoameričkog rabinskog sjemeništa u Buenos Airesu Abrahamu Skorki, kojemu je Teološki fakultet isusovačkoga Sveučilišta u Trnavi dodijelio počasni doktorat (honoris causa) za njegov doprinos napretku dijaloga između Židova i kršćana, kao i međureligijskoga dijaloga, te za promicanje tolerancije na području znanosti i obrazovanja. U pismu koje je pročitano na svečanosti, papa Franjo je izrazio zahvalnost dugogodišnjem prijatelju za njegovu predanost te zato što je tijekom 42 godine pedagoškoga i akademskoga rada pozitivno utjecao na dvije generacije rabina, kao i katoličkih i protestantskih teologa, poštujući u potpunosti akademske vidove teologije.

Susreti između kršćana i Židova otvaraju plodne odnose

I ja sam iskusio tvoj dar prijateljstva i mudrosti, za koji zahvaljujem Gospodinu, napisao je Papa rabinu Skorki, spominjući se trenutaka provedenih zajedno u plodnim razgovorima i razmišljanjima o prijateljstvu u međureligijskom dijalogu, koji su poslije objavljeni.

Papa se također prisjetio nezaboravnoga posjeta Slovačkoj 2021. godine te susreta sa židovskom zajednicom u Bratislavi, na kojemu su bili prisutni i brojni katolici. Događaji su to koji otvaraju vrata razvoju plodonosnih međusobnih odnosa, napomenuo je Sveti Otac koji smatra značajnim priznanje visoke akademske časti Sveučilišta u Trnavi, gradu bolne povijesti za židovski narod. Zbog toga prisutnost svojega prijatelja rabina na slovačkom sveučilištu papa Franjo vidi kao dobrodošao simbol novoga poglavlja u povijesti, koje je našem svijetu očajnički potrebno.

Vjerodostojno živjeti svoju vjeru i poštovati ljudska prava

Rimski biskup je, osim toga, istaknuo kako je kroz stoljeća vjera često bila instrumentalizirana za postizanje političkih ili gospodarskih ciljeva, koji mogu poslužiti samo za umanjivanje vrednovanja vjerskih vrijednosti, te napomenuo kako je Skorka, naprotiv, uvijek nastojao istaknuti da istinsko življenje vlastite vjerske tradicije i poštovanje ljudskih prava ne bi smjeli biti u sukobu.

Osim toga, s pravom si pokušao pokazati da ljudi vjere mogu i trebaju štititi ljudska prava u svim situacijama života, dodao je Papa izražavajući nadu da će zauzimanje za dijalog, pravednost i miran zajednički život sve više obilježavati odnose među svim muškarcima i ženama, bez obzira na njihovu vjeru, te da će radosna prigoda dodjele počasnoga doktorata rabinu Skorki na poseban način ojačati dijalog između Židova i kršćana, kao i međureligijski dijalog.

Post Tags
Share Post