Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Sanjam mir za Korejski poluotok; budućnost se ne gradi oružjem

Papa Franjo je u subotu, 16. rujna, primio u audijenciju skupinu vjernika iz Južne Koreje koji su stigli u Rim radi postavljanja kipa mučenika svetog Andrije Kima Taegona u jednu od niša bazilike svetoga Petra. Istaknuo je njegov lik kao primjer koji treba nasljedovati Crkva, kojoj je povjerio mlade u vidiku Svjetskoga dana mladih koji će se slaviti u Seulu: “Često su zavedeni lažnim mitovima učinkovitosti i konzumerizma, ali njihova srca traže nešto drugo”, objavio je Vatican News.


Gledajući Korejski poluotok, koji je – kako je rekao – uvijek u njegovim mislima i molitvama, u skupini od oko 200 hodočasnika koji su došli u Vatikan povodom blagoslova i postavljanja kipa mučenika Andrije Kima Taegona u jednu od vanjskih niša bazilike sv. Petra, papa Franjo je izrazio san o miru. Želja je to za budućnost koja se – kako je rekao primivši hodočasnike u audijenciju – ne gradi nasilnom snagom oružja, nego nježnom snagom blizine.

To je proroštvo za Korejski poluotok i za cijeli svijet, danas podijeljen i razdiran sukobima – napomenuo je Papa, polažući svoje nade u Crkvu te azijske zemlje, izabrane kao odredište sljedećega Svjetskog dana mladih 2027. godine, a koju je već posjetio 2014. povodom VI. dana azijske mladeži.

Kada korejski narod slijedi Isusa Krista, daje lijepo svjedočanstvo… Pozvani ste na mladu i žarku vjeru koja, potaknuta ljubavlju prema Bogu i bližnjemu, postaje dar.

Taj je poziv svojstven korejskom katoličkom narodu kojemu su svjetionik i vodič život i mučeništvo prvoga svećenika svetoga Andrije Kima, koje se dogodilo na današnji dan prije 177 godina. Kad pomislim na intenzivan život toga velikog sveca, u srce mi se vraćaju Isusove riječi: ‘Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod’. Riječi su to koje nam pomažu duhovnim razumijevanjem čitati prekrasnu povijest vaše vjere, čije je dragocjeno sjeme sveti Andrija Kim: on, prvi korejski svećenik mučenik, ubijen je u mladosti nedugo nakon što je zaređen – istaknuo je Papa te se spomenuo svoje molitve u svetištu Solmoe, u kući u kojoj je sveti Andrija Kim rođen i u kojoj je proveo djetinjstvo. Tamo sam molio u tišini, na poseban način za Koreju i za mlade – rekao je papa Franjo.

Upravo se na mlade Papa usredotočio u svojem govoru, tražeći od Crkve u Koreji – u vidiku sljedećega Svjetskog dana mladih u Seulu 2027. – da se brine o njima. Unatoč vašoj prekrasnoj povijesti vjere i važnom pastoralnom radu koji obavljate s entuzijazmom – kazao je – mnogi mladi ljudi, i kod vas, dopuštaju da ih zavedu lažni mitovi o učinkovitosti i konzumerizmu, te ih fasciniraju iluzijom hedonizma.

Srce mladih traži nešto drugo, stvoreno je za mnogo šire horizonte: brinite se o njima, tražite ih, pristupajte im, slušajte ih, naviještajte im ljepotu evanđelja kako bi, slobodni u nutrini, postali radosni svjedoci istine i bratstva.

To naviještanje evanđelja, koje se ostvaruje s tako velikim žarom, jedno je od najljepših svjedočanstava svetoga Andrije Kima; njegovo posvećivanje naviještanju Isusa s plemenitošću duše, bez uzmicanja pred opasnostima i unatoč mnogim patnjama, poput onih kada je vidio svoga djeda i oca stavljene na muke i ubijene te svoju majku prisiljenu živjeti kao prosjakinja. Gledajući njega, kako se ne osjetiti potaknutima da u svojem srcu njegujemo apostolski žar, da budemo znak Crkve koja izlazi iz sebe kako bi radosno širila sjeme evanđelja, također kroz život potrošen za druge, u miru i s ljubavlju? – upitao je Papa, te dodao:

U tomu želim nešto istaknuti; imate milost mnogo svećeničkih zvanja, molim vas, otjerajte ih, pošaljite ih u misije, jer bit će više svećenika nego ljudi, to nije u redu, otjerajte ih; neka budu misionari vani. Imam iskustvo da sam ih vidio u Argentini i vaši misionari čine toliko dobra, pošaljite ih, neka svećenici budu oni koji su potrebni, a misionari neka odu.

Doista, Crkva je u Koreji plodna, proizišla iz laikata i “oplođena” krvlju mučenika. Obnavlja se crpeći iz svojih korijena velikodušni evanđeoski zanos svjedokā i vrjednovanje uloge i karizme laikā – istaknuo je Papa te podsjetio na važnost proširivanja prostora pastoralne suradnje između svećenika, redovnica i redovnika te laika, “svi zajedno, bez zatvaranja”.

Evanđelje ne razdvaja, nego sjedinjuje; potiče nas da se utjelovimo i zbližimo unutar vlastite kulture, unutar vlastite povijesti, blago i u duhu služenja, ne potičući sukobe, nego uvijek gradeći zajedništvo. Graditi zajedništvo. Dobro razmislite o tomu.

Papa je stoga potaknuo vjernike da budu apostoli mira na svakom području života. Poput Andree Kima koji je kao student teologije u Macau morao svjedočiti užasima Opijumskih ratova. Ipak, u tom kontekstu sukoba, uspio je biti sjeme mira za mnoge, pokazujući svoju želju za susretom i dijalogom sa svima.

To je poticaj da postanemo suputnici i svjedoci pomirenja; to je vjerodostojno svjedočanstvo da se budućnost ne gradi nasilnom snagom oružja, nego blagom snagom blizine.

Povjerimo svetom Andriji Kimu san o miru na Korejskom poluotoku, koji je uvijek u mojim mislima i molitvama – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post