Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa se prisjeća “neustrašivog svjedočenja” biskupa Luigija Bettazzija

Papa Franjo upućuje brzojav sućuti povodom smrti biskupa Luigija Bettazzija, jednog od najmlađih sudionika Drugog vatikanskog koncila, te neumornog promicatelja nenasilja, pravde i mira


Papa Franjo izrazio je duhovnu blizinu obitelji i svima onima koji žale zbog smrti biskupa Luigija Bettazzija koji je preminuo u subotu, 16. srpnja, samo nekoliko mjeseci prije svog 100. rođendana.

U brzojavu sućuti koji je u Papino ime potpisao kardinal Papin državni tajnik Pietro Parolin, a upućenom biskupu Edoardu Aldu Cerratu iz Ivree, Sveti Otac se prisjetio prelata za kojeg je istaknuo da je bio vrlo voljen i cijenjen od strane onih s kojima se susretao tijekom njegova dugog i plodonosnog služenja.

Osobito ga se – napisano je – papa Franjo sjeća kao velikog ljubitelja evanđelja koji se istaknuo svojom blizinom siromasima, postavši proročki znak pravde i mira u određenim vremenima u povijesti Crkve, kao i čovjeka dijaloga i referentne točke brojnim predstavnicima talijanskog javnog i političkog života.

Biskup Bettazzi iz Ivree, u talijanskoj sjevernoj regiji Pijemont, bio je dugogodišnji podupiratelj Pax Christi Internationala i služio je kao predsjednik mirovnog pokreta od 1978. do 1985. godine. Njegov fokus na aktivno nenasilje, razoružanje i ljudska prava potaknut biblijskom duhovnošću bio je vidljiv u mnogim knjigama koje je napisao, te u njegovom zavjetu, da će se odreći bogatstva i privilegija te prihvatiti životni stil evanđeoskog siromaštva.

Neustrašivi svjedok Koncila

Papina poruka nastavlja se riječima zahvalnosti Gospodinu za tog neustrašivog svjedoka Koncilu, te zazivom na vječnu nagradu obećanu vjernim slugama.

Naposljetku, Papa upućuje svoj apostolski blagoslov biskupijskoj zajednici biskupa Bettazzija te onoj u Bologni, koja ga je smatrala cijenjenim prezbiterom, a potom i pomoćnim biskupom.

Post Tags
Share Post