Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa uspostavio zakladu „Van Thuân”

U reskriptu koji je objavljen 25. srpnja papa Franjo uspostavlja zakladu „Van Thuân” na mjesto zaklada „Dobri Samarijanac” i „Pravda i mir”, prenosi Vatican News.


Reskript pape Franje stupio je na snagu 25. srpnja 2023., u skladu s kanonom 120, člankom 1 Zakonika kanonskog prava, pozivajući na ukidanje zaklada „Dobri Samarijanac” i „Pravda i mir” te na njihovo mjesto osnivanje zaklade „Van Thuân”, nazvan po vijetnamskom kardinalu koji je preminuo 2002.

Od 1998. do svoje smrti kardinal François-Xavier Nguyễn Van Thuân bio je predsjednik tadašnjeg Papinskog vijeća za pravdu i mir. Nekoliko desetljeća prije bio je zatočen 13 godina u zatvorima u Vijetnamu. Upravo je u tijeku njegova kauza za proglašenje blaženim.

U dokumentu, odobrenom na audijenciji 3. srpnja 2023. s kardinalom Michaelom Czernyjem, prefektom Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, Papa je također odredio da će, do izdavanja novih statuta, preostala baština zaklada „Dobri Samarijanac” i „Pravda i mir” prenijeti u novoosnovanu zakladu „Van Thuân”, piše Vatican News. 

Post Tags
Share Post