Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papi Franji uručeni raspelo, molitvenik i krunica nestalih ukrajinskih redovnika

Papi Franji uručeni su tijekom susreta s ukrajinskim biskupima u srijedu u Vatikanu raspelo, molitvenik i krunica dvaju ukrajinskih svećenika redovnika, koje su ruske snage prije deset mjeseci uhitile u Berdjansku na jugu Ukrajine te im se izgubio svaki trag, objavila je u četvrtak 7. rujna Agencija „Fides“ Papinskih misijskih djela, a prenosi Kathpress.


Od Božića nema nikakvih vijesti o dvama svećenicima redemptoristima Ivanu Levytskiju i Bohdanu Heleti. Fides se pritom poziva na navode Družbe Presvetog Otkupitelja (redemptorista).

Predmeti nestalih svećenika predani su papi Franji „kao skupocjeno blago“, rekao je kijevsko-halički veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, objavila je tiskovna služba Tajništva Sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Ukrajinski grkokatolički biskupi okupljeni u Rimu zamolili su Papu za nastavak njegovih napora u cilju oslobađanja ratnih zatočenika, a posebno su pritom spomenuli dvojicu redovnika.

O. Ivan i o. Bohdan bili su u trenutku uhićenja na službi župnika i vikara grkokatoličke župe Rođenja Blažene Djevice Marije u lučkom gradu Berdjansku, u Zaporižji, koju su tada okupirali Rusi.

Ubrzo nakon uhićenja, ruska televizijska postaja „Zviezda“ prikazala je dio snimke saslušanja o. Ivana. Kako je objavio Fides, na snimci su vidljivi znakovi fizičke i psihičke iscrpljenosti na njegovu licu.

Grkokatolička Crkva kasnije je obavijestila Zakladu papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (Kirche in Not/ACN) da raspolaže informacijama da su obojica uhićenih svećenika bila podvrgnuta mučenju.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, pošto je Berdjansk pao u ruke ruske vojske, dvojica svećenika odlučila su ostati u gradu i nastaviti dušobrižničku službu za mještane te pružiti duhovnu i humanitarnu pomoć izbjeglicama i svim ljudima koji su se zbog rata našli u nevolji.

Prema izvješćima ruskih medija, uhićeni su pod optužbom da su u crkvenom dvorištu i podrumu svoje kuće skrivali eksploziv i oružje.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post