Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papin apel za mir povodom 60. obljetnice enciklike “Pacem in terris”

Na kraju opće audijencije srijedom, 12. travnja papa Franjo je podsjetio na mirovnu encikliku Ivana XXIII. objavljenu prije šezdeset godina usred napetosti Hladnog rata: „Bio je to tračak vedrine usred tamnih oblaka. Njezina je poruka vrlo aktualna“, primijetio je Papa.

Pacem in terris, encikliku o miru svih naroda, papa Ivan XXIII. objavio je na samom kraju svoga pontifikata, 11. travnja 1963. u trenutku kad je u svijetu vladala velika neizvjesnost zbog opasnosti od nuklearne prijetnje.

Jučer je bila šezdeseta obljetnica enciklike Pacem in terris, koju je sveti Ivan XXIII. uputio Crkvi i svijetu usred napetosti koja je vladala između dvaju suprotstavljenih blokova u takozvanom hladnom ratu. Papa je pred svima otvorio široki horizont u kojem se može govoriti o miru i graditi mir, taj Božji naum za svijet i njegovu ljudsku obitelj, rekao je papa Franjo podsjećajući na kraju opće audijencije na važan dokument pape Roncallija.

Prema papi Franji ta je enciklika „bila pravi blagoslov, poput tračka vedrine usred tamnih oblaka“. Njezina je poruka „vrlo aktualna“, istaknuo je Papa, citirajući cijeli odlomak, br. 62 enciklike: „Međudržavni se odnosi imaju – ne drugačije nego odnosi među pojedincima – urediti prema zdravom razumu, to jest prema istini, pravdi i djelatnoj solidarnosti, a ne oružanom silom“.

Papa stoga poziva vjernike, muškarce i žene dobre volje da čitaju encikliku o miru Pacem in terris. „Molim se da vođe naroda dopuste da ih ona nadahnjuje u njihovim planovima i odlukama“, rekao je Papa koji je u pozdravu talijanskim vjernicima pozvao na molitvu za „mučeničku Ukrajinu“.

Post Tags
Share Post