Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papin apel za Sudan: Neka se što prije zaustavi nasilje i nastavi dijalog

Nakon marijanske molitve Kraljice neba, papa Franjo je ponovno izrazio zabrinutost za stanje u toj afričkoj zemlji te uputio apel za prekid nasilja


Stanje je u Sudanu sve kritičnije. Papa Franjo je i danas, kao i prošle nedjelje, nakon marijanske molitve Kraljice neba izrazio svoju blizinu Sudanu.

Nažalost, stanje je u Sudanu i dalje ozbiljno; ponovno upućujem apel da se što prije prekine nasilje, te ponovno krene putom dijaloga. Pozivam sve da mole za našu braću i sestre u Sudanu.

Naime, borbe između paravojne skupine i vojske ušli su, nakon kratke stanke, u drugi tjedan. Više od 150 osoba različitih nacionalnosti već je stiglo u Saudijsku Arabiju, u prvoj operaciji evakuacije civila. U međuvremenu je iz Sudana započeo pravi egzodus. Sjedinjene Američke Države dovršile su evakuaciju osoblja svojega veleposlanstva koje je za sada zatvoreno. U tijeku je također zaštićeni izlazak iz zemlje francuskih državljana.

Istočni Čad već je primio više od 400.000 izbjeglica iz Sudana, a novi pridošlice dodatno opterećuju javne službe i resurse te zemlje – upozorio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice, ističući da iz Sudana bježe milijuni ljudi. Posljednjih je dana – prema procjenama UNHCR-a – između 10 i 20 tisuća ljudi pobjeglo od sukoba u sudanskoj pokrajini Darfur kako bi potražili utočište u susjednom Čadu.

U Papinim mislima Svjetski dan planeta Zemlje i novi blaženici

Sveti se Otac danas, među ostalim, spomenuo i jučerašnjega Svjetskoga dana planeta Zemlje,  te izrazio nadu da će zauzimanje u brizi za stvoreni svijet uvijek biti povezano s učinkovitom solidarnošću s najsiromašnijima.

Spominjući pak nove blaženike koji su jučer u Parizu uzdignuti na čast oltara: Henrika Planchata, svećenika Družbe svetog Vinka Paulskog, te Ladislava Radiguea i tri svećenika iz Družbe Presvetog Srca Isusova i Marijina, Papa je istaknuo kako je tim pastirima, nadahnutim apostolskom revnošću, zajedničko svjedočanstvo vjere sve do mučeništva koje su podnijeli u Parizu 1871. godine, za vrijeme tzv. Pariške komune.

Post Tags
Share Post