Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Poglavarica zagrebačkih klarisa s. Ivana Dolinar: “Zvanja nam polako pristižu, Bogu hvala”

Blagdan je sv. Klare. Sestre klarise, u petak 11. kolovoza slave svetkovinu svoje utemeljiteljice. U Požegi će jedna od njih, s. Marija Anđela od Duha Svetoga, položiti svečane zavjete, a nešto ranije, u 18 sati, u Splitu će u samostanskoj crkvi klarisa euharistiju predvoditi apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.


Kod zagrebačkih klarisa u Mikulićima, s početkom u 19 sati, euharistiju predvodi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Tim povodom, HKR-u se javila njihova poglavarica s. Ivana Dolinar koja je prenijela dašak ozračja koje vlada u njihovoj klauzurnoj zajednici.

“Pripremali smo se trodnevnicom odnosno devetnicom svetoj majci Klari. Imale smo obnovu zavjeta. Jučer smo svečano slavile njezino preminuće, a današnji dan započeli smo slavljem mise. U kalauzuri imamo sestru koja danas slavi imendan pa smo imale i zajedničko druženje i sestrinsko čestitanje. Slijede nam pripreme oko svečane večernje mise. Sve je u blagdanskom raspoloženju, molitvi i radosti”, kazala nam je s. Dolinar.

U zajednici je 17 sestara. Potaknuti prijepodnevnom emisijom ‘Aktualno’ – u kojoj smo naglasili da su tri djevojke započele vrijeme novicijata u Redu sv. Klare u samostanu na Brestovskom u BiH, s. Ivanu smo pitali kako oni stoje s pozivima.

“Jedna naša kandidatica priprema se za ulazak u samostan u ponedjeljak, 14. kolovoza. Najprije imamo godinu dana pripreme, kandidature, a zatim počinje postulatura. Imamo četiri novakinje. Zvanja nam polako pristižu, Bogu hvala”, istaknula je.

Također, otkrila nam je i kako teče obnova njihovog samostana koji je jako teško stradao u zagrebačkom potresu.

“Uz Božji blagoslov i pomoć brojnih dobročinitelja prošle smo godine započeli obnovu i gradnju dijela samostana koji je stradao u potresu. Unatoč vremenskim neprilikama koje su posljednjih tjedana pogodile Hrvatsku, gradnja polako napreduje. Od srca zahvaljujem svima koji su nas poduprli i omogućili nam da uopće započnemo s obnovom. Ipak, put do potpune obnove samostana još je dug”, poručila je s. Dolinar.

Izvor: HKM

Post Tags
Share Post