Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Portugalski veleposlanik pri Svetoj Stolici: Svjetski dan mladih bit će znak nade

S obzirom da se bliži Svjetski dan mladih 2023. u Lisabonu, portugalski veleposlanik pri Svetoj Stolici Domingos Fezas Vital govorio je o odgovornosti koja se osjeća u zemlji, ali i o neizmjernoj radosti koja ju prati u iščekivanju tog međunarodnog događaja


Cijeli se Portugal priprema, uključujući obitelji i mlade, rekao je portugalski veleposlanik pri Svetoj Stolici Domingos Fezas Vital izražavajući osjećaje naroda u danima koji prethode 37. svjetskom danu mladih.

Događaj će se održati u Lisabonu od 1. do 6. kolovoza, a na njemu će se okupiti više od 400.000 mladih koji su se prijavili. Prvotno je bilo planirano da se održi 2022., ali je kasnije odgođeno zbog pandemije bolesti COVID-19.

Radost i odgovornost

S obzirom na važnost tog događaja, koji je jedinstven, osjećamo snažan osjećaj odgovornosti, ali i neizmjernu radost, rekao je veleposlanik Fezas Vital.

Nada da će nadolazeći Svjetski dan mladih donijeti znak nade u bolji, pravedniji i održiviji svijet.

Trenutak molitve

Moto koji je papa Franjo odabrao za ovogodišnji Svjetski dan mladih glasi: “Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1, 39), podsjećajući na Lukin evanđeoski izvještaj o Pohodu.

Među različitim trenucima koji karakteriziraju Papino sudjelovanje na Svjetskom danu mladih, tu je i trenutak molitve za mir koju će papa Franjo predvoditi u Gospinom svetištu u Fatimi.

Mir u vremenu sukoba

U vezi s temom mira u vremenu rata i sukoba, veleposlanik je istaknuo kako Portugal vjeruje da je najbolje jamstvo mira za svijet poštovanje načela Ujedinjenih naroda i međusobnih obveza koje su prihvatile sve države.

Ako ih svi budemo poštovali, imat ćemo mir, potvrdio je portugalski veleposlanik pri Svetoj Stolici.

Otvoren stav

Veleposlanik je istaknuo otvoreni stav Portugala u pogledu pitanja vezanih uz protok migranata, koja su usko povezana sa sukobima koji su prisutni u cijelom svijetu.

Također čvrsto vjerujemo, dodao je, da treba pružiti veću potporu zemljama iz kojih dolaze migranti.

Post Tags
Share Post