Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Poruka prefekta Dikasterija za Istočne Crkve povodom prikupljanja Kolekte za Svetu zemlju 2023.

Prigodom nadolazeće Kolekte za Svetu zemlju (Collecta pro Terra Sancta) koja se tradicionalno prikuplja na Veliki petak, 24. ožujka objavljen je apel prefekta Dikasterija za Istočne Crkve nadbiskupa Claudija Gugerottija.

poruci upućenoj biskupima, prefekt mons. Claudio Gugerotti prisjetio se razornoga potresa koji je pogodio Siriju i Tursku, a koji se osjetio i u Jeruzalemu. „Razaranja dugotrajnog rata [u Siriji] i nedavni potres ponovno su ogolili krhkost sigurnosti u koju čovječanstvo povjerava vlastitu nadu i daju nam snažnije oćutjeti želju za ugrađivanjem u Hrid Božje vjernosti u Vazmu Krista, umrlog i uskrslog”, piše nadbiskup.

Podsjećajući na skrnavljenje Kristove slike ranije u 2023. u crkvi Bičevanja u Jeruzalemu, nadbiskup Gugerotti je poručio: „to osakaćeno raspelo nas poziva da prepoznamo bol tolike naše braće i sestara koji su vidjeli tijela svojih voljenih mučene pod ruševinama ili pogođene bombama”.

„Pozvani smo ići križnim putem ruku pod ruku s njima, znajući da, u svakom dobu, svaki grob, baš kao što je onaj u bazilici Anastasis u Svetom gradu, nije posljednja riječ o čovjekovom životu”, dodao je.

Prefekt je pohvalio rad franjevaca u Svetoj zemlji i drugih koji pružaju pomoć napaćenima, koji su „izvori nade“ u brizi za one koji su u potrebi. Napomenuo je kako su nakon potresa „sveopća Crkva i cijelo čovječanstvo još jednom pokazali pozornost prema ovoj hitnoj situaciji, priskačući u pomoć onima koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom”.

Nadalje je objasnio kako materijalna potpora koju pružaju kršćani – s povijesnim korijenima u kolekti koju je sveti Pavao prikupio za jeruzalemsku Crkvu – pomaže u održavanju spomena na podrijetlo kršćanstva. „Crkva se propovijedanjem apostola proširila svijetom, a svatko je od nas krštenjem postao kamen koji je pozvan ostati sjedinjen s temeljem, koji je Krist Gospodin, kako bi se izgradila duhovna zgrada”.

U zaključku nadbiskup Gugerotti pozvao je biskupe i sve vjernike neka budu velikodušni u Kolekti za Svetu zemlju na Veliki petak, izražavajući i zahvalnost pape Franje svima onima diljem svijeta koji „pomažu ostvariti ovo godišnje hodočašće izvorima kršćanske egzistencije”.

Kolekta za Svetu zemlju rezultat je Papinih želja da bi povezanost između svih kršćana i Svete zemlje ostala čvrsta. Kolekta, koja se tradicionalno prikuplja na Veliki petak, glavni je izvor prihoda za održavanje života u Svetoj zemlji.

Post Tags
Share Post