Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Prelat Opusa Dei poziva na poslušnost nakon promjene statusa prelature

Prelat Opusa Dei pozvao je njezine članove na poslušnost Papi. Povod za pismo Fernanda Ocariza Brana objavljeno u četvrtak promjena je u kanonskom pravu za osobne prelature.


Nova promjena dodatak je onome što je određeno posljednjom reformom kurije i određeno je u prethodnom papinskom dekretu, rekao je Ocariz. O tome će se voditi računa prilikom ažuriranja Statuta, na kojemu se radi već godinu dana, javlja kathpress.

Opus Dei jedina je katolička organizacija u ovom obliku. Papa Franjo ih je u utorak izjednačio s javnim klerikalnim udrugama prema papinskom zakonu. Tako je “Božje djelo” ponovno izgubilo nešto od svog posebnog statusa unutar Katoličke crkve.

Godine 1982. papa Ivan Pavao II. (1978.-2005.) dodijelio je prelaturi tada novi pravni oblik “osobne prelature” s zasebnom svećeničkom izobrazbom. Godine 2022. papa Franjo reorganizirao je Opus Dei.

Opus Dei (“Božje djelo”) osnovao je 1928. španjolski svećenik Josemaria Escriva de Balaguer (1902.-1975.) kao laički katolički pokret. Ženski ogranak osnovan je 1930. godine. Rad također ima 2000 vlastitih svećenika. Članovi Opusa Dei dužni su oblikovati društvo dosljednim kršćanskim životom.

Ovisno o životnim okolnostima, među laicima postoje različite vrste članstva. Oko 73 posto čine takozvani prekobrojni. Uglavnom su oženjeni i žive sa svojim obiteljima. Ostali članovi žive u celibatu, u centru Opusa Dei (numerarije) ili na drugom mjestu koje odgovara njihovim okolnostima. Oko 60 posto članova su žene.

Opus Dei održava nekoliko sveučilišta, uključujući Papinsko sveučilište Santa Croce u Rimu. Najviše članova ima u Španjolskoj.

O promjenama vezanim uz izjednačavanje osobne prelature s javnom kleričkom ustanovom papinskog prava možete pročitati u nastavku.


Izvor: IKA

Post Tags
Share Post