Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Procjenjuje se da će Crkve u Njemačkoj ostati bez trećine nekretnina

Katolička i Evangelička crkva u Njemačkoj trebale bi se u idućih četrdeset godina odreći trećine svojih nekretnina, objavio je u utorak 2. svibnja list „Hannoversche Algemeine Zeitung“ procjenu crkvenih stručnjaka, prenosi katholisch.de.


Katoličke dijeceze i evangeličke zemaljske crkve do 2060. izgubile bi oko 40 tisuća nekretnina, većinom župnih kuća ali i crkava, piše list. Dio njih bit će srušen, ukoliko se na njih ne primjene propisi o zaštiti spomenika.

„Hannoversche Allgemeine Zeitung“ poziva se u svome tekstu na zajednički dokument Saveza njemačkih dijeceza (Verband der Diözesen Deutschlands – VDD) i Evangeličke Crkve u Njemačkoj (Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) i tvrdi kako je razlog odricanju od nekretnina neprestano smanjenje broja članova u Crkvama.

Procjenjuje se da je od devedesetih godina 20. stoljeća u Njemačkoj desakralizirano 1.200 crkava, a 278 njih je srušeno. Taj bi se broj u idućim desetljećima mogao znatno povećati ako služba za zaštitu spomenika bude otežavala njihovu prenamjenu u stambeni prostor ili kulturna okupljališta. Prema dokumentu, od 42 tisuće katoličkih i evangeličkih sakralnih građevina u Njemačkoj, oko 80 posto su zaštićeni spomenici kulture.

List navodi mišljenja nadležnih u službama za zaštitu spomenika, koji poručuju kako bi mnoge vrijedne crkvene građevine trebale opstati kao spomenici kulture, prenosi katholisch.de.

Post Tags
Share Post