Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Proslavljen dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 11. svibnja, proslavio svoj dan i 24. obljetnicu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici.


Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, predvodio Veliki kancelar KBF-a te apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.

Čestitajući svim djelatnicima i studentima dan Fakulteta te pozdravivši sve nazočne goste, mons. Puljić je u prigodnoj homiliji govorio o radosti koju bi kršćani trebali svjedočiti u ovom svijetu. Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani akademski čin u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa.

Nakon što je dekan Šimun Bilokapić svim nazočnima zaželio dobrodošlicu, pozdravni govor izrekao je i Veliki kancelar mons. Želimir Puljić. Rekavši kako živimo u vremenu stalnog napretka znanosti i tehnologije, mons. Puljić je poručio kako ipak „ta znanost nije kadra pružiti odgovore na posljednja pitanja o životu”. „Crkva u tom vidu ima jednu brzinu više i ne povlači se s pozornice svijeta. Ona neumorno, javno i otvoreno iznosi Isusov nauk koji ima ne samo vjersku, već i općehumanu vrijednost. Tako Crkva pokazuje kako je bila i želi ostati čuvaricom otajstava koje je Bog objavio u Isusu Kristu i njoj povjerio”, nastavio je, istaknuvši kako se u izrečenom otkriva uloga teološkog studija.

Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada dodijelila se studentu Anti Čuiću koji je akademske godine 2021./2022. odslušao cjeloviti program prve godine Integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom 4,83. Drugu nagradu je dobio student Stipe Mlikotić koji je u akademskoj godini 2021./2022. odslušao cjeloviti program treće godine Preddiplomskog teološko-katehetskog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom 4, 65. Treću nagradu dobila je Antonija Katić koja je odslušala prvu godinu Diplomskog teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom 4,36. Za najbolji seminar pod nazivom „Sinodalni put u Njemačkoj i pokret Maria 2.0” nagrađen je Oliver Marčinković. Najbolja diplomantica na Diplomskom teološko-katehetskom studiju je Mia Novaković s ocjenom 4,44. Petar Paradžik je najbolji diplomant na Filozofsko-teološkom studiju s ocjenom 4,67. Za izuzetno zalaganje iz reda nenastavnog osoblja nagrađen je Željko Jurišić.

Akademski čin uzveličao je pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „Sveti Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića. Zbor je izveo pjesme: Slavim te, Gospode (J. S. Bach), Tebe tražim (mo. Šime Marović) te Majko Ljubežljiva (tradicionalna). Program je vodila Ana Maria Popović.

Post Tags
Share Post