Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Rast broja krštenja odraslih u Francuskoj i SAD-u

Premda je krštenje dojenčadi posvuda uobičajeno, broj odraslih katekumena u pojedinim zemljama sve više raste, a posebice je to vidljivo na primjerima Francuske i Sjedinjenih Država, objavio je u četvrtak 13. travnja Kathpress.

Dok se broj odraslih krštenih osoba primjerice u Austriji nakon snažnog rasta između 2016. i 2019. ponovno ustalio na 150 do 200 godišnje, u Francuskoj i SAD-u sakrament krštenja godišnje prime tisuće odraslih. Francuska biskupska konferencija izvijestila je o porastu broja odraslih krštenika u odnosu na godinu ranije za 28 posto, a sličan trend bilježi se i u SAD-u. Većina krštenja odraslih obavlja se tradicionalno tijekom Vazmenog bdjenja.

U Francuskoj su ove godine krštene 5.463 odrasle osobe, što je za više od tisuću iznad prošlogodišnjeg broja, izvijestio je ured za katehezu i katekumenat Francuske biskupske konferencije. U 16 od 100 francuskih dijeceza broj se čak udvostručio. To je posebice vidljivo u ruralnim područjima, dok je porast u Parizu iznosio 17 posto.
Prema istome izvoru, svaki treći katekumen u dobi je između 18 i 25 godina, dok je 2019. u tu dobnu skupinu spadalo njih 23 posto. Samo dva posto stariji su od 65 godina. Među odraslim krštenicima prevladavaju žene sa 63 posto udjela, 37 posto njih pripadaju skupini radnika, namještenika i tehničara, 22 posto su studenti. Tri posto odraslih krštenika izjavilo je da ima muslimansko podrijetlo.
Dok broj odraslih krštenih osoba raste, broj krštenja djece mlađe od tri godine u Francuskoj već godinama opada, objavila je Francuska biskupska konferencija.
U Sjedinjenim Američkim Državama broj krštenih odraslih osoba još je veći. Kathpress je prenio podatke o odraslim krštenicima u nekolicini od ukupno 176 američkih dijeceza, objavljene u srijedu na mrežnoj stranici na španjolskom jeziku infocatolica.com. Prema tome izvoru, najviše odraslih katekumena kršteno je u Atlanti, njih 1.831, u Washingtonu oko tisuću, u Baltimoreu 501, u St. Petersbrugu 350, po 300 u New Orleansu i Fort Worthu, 200 u Philadelphiji i 126 u Grand Rapidsu. Nadalje, broj katekumena koji se trenutačno pripremaju za kasnije krštenje u većini tih dijeceza veći je od broja dosad krštenih.

Post Tags
Share Post