Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sestra Nadia Coppa: Redovnice zahvalne za vijest o pravu glasa na Sinodi

Međunarodna unija viših redovničkih poglavarica izražava „cijenjenje“ i „zahvalnost“ za promjene u sastavu sudionika Opće skupštine Sinode, zakazane za listopad 2023. u Vatikanu, izvijestio je 3. svibnja Vatican News.


„Šator se doista širi, proširuje i to budi čuđenje nad Božjim djelovanjem u povijesti“. Ovim riječima Međunarodna unija viših redovničkih poglavarica (L’Unione internazionale delle Superiori Generali, UISG) izražava zadovoljstvo promjenama glede prava glasa na Općoj skupštini Sinode, a koje je Papa uveo 26. travnja. „Ovo stvara entuzijazam i pozitivnost jer obnavlja želju da rastemo kao Crkva u dijalogu, sposobna širiti način postojanja i zajedničkog rada, slušanja i sudjelovanja, sposobna voditi prema pastoralnim izborima koji odgovaraju stvarnosti i vremenu u kojem živimo“, piše u priopćenju predsjednica Međunarodne unije poglavarica sestra Nadia Coppa.

Novosti predviđene od listopada

S nedavno objavljenom viješću mijenja se sastav sudionika Opće skupštine idućeg listopada u Vatikanu o temi sinodalnosti, na kojoj će sudjelovati i članovi „ne-biskupi“, uključujući svećenike, redovnice i redovnike, laikinje i laike, koje će imenovati izravno Papa, od kojih se „traži“ da 50% budu žene. Izričit je to zahtjev, uz onaj da se „osnaži“ prisutnost mladih. Svatko će imati pravo glasa, a broj članova s pravom glasa u novoj sinodskoj dvorani iznosi oko 370 od više od ukupno 400 sudionika i sudionica. Do danas je bio mali broj ne-biskupskih glasača i to neki od članova klerikalnih redovničkih instituta.

Zahvalnost redovnica

„S velikom radošću i zahvalnošću primili smo priopćenje za javnost Glavnog tajništva Sinode vezano uz XVI. Sinodalnu skupštinu biskupa, koja će se održati u Rimu u listopadu. Čuvajući ‘biskupsku prirodu’, na skupštini će, kao članovi s pravom glasa, sudjelovati posvećeni muškarci i žene, laikinje i laici, od kojih polovica moraju biti žene“, piše predsjednica u bilješci u ime Upravnog odbora Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica. Ona izražava „zahvalnost i poštovanje za zreli izbor“. „Ova odluka, koju je proglasio papa Franjo, da se proširi sudjelovanje na Sinodalnoj skupštini, je izbor koji proizlazi iz bogatog promišljanja koje, kao Božji narod, činimo te do nas dopire kao konkretan odgovor na razlučivanje i želju za uključivosti koja se javlja na različitim razinama“, ističe predsjednica.

Uloga žene

„Nadalje, prisutnost značajne skupine žena s pravom glasa je neviđena dispozicija, koja obogaćuje crkveni dinamizam očitujući otvorenost i spremnost da se prihvati Božja novost koja postupno obnavlja Crkvu čineći da se pokaže u svom svojem bogatstvu“, navela je sestra Coppa. U priopćenju se ističe kako ove novosti „potvrđuju važnost procesa slušanja i sudjelovanja koji provodimo već dvije godine te su izraz cirkularnosti Crkve koja je pozvana biti svjedočanska, misionarska, sa svojom raznolikošću, s Kristom u središtu“. „Vjerujemo da je sinodalnost, bit Crkve i njezina konstitutivna stvarnost, prije svega iskustvo Duha. To je otvoren put koji je protkan susretima, iskrenim dijalogom, unutarnjim obraćenjem i dijeljenjem koje proširuje viziju i otvara nove horizonte zajedništva“, navodi se u priopćenju.

Jedinstvo u pluralnosti

„Sinodalnost je proročanstvo za današnji svijet: samo iz jedinstva u Kristu dolazi pluralnost među članovima tijela. Polazeći od tog jedinstva u pluralnosti, snagom Duha, Crkva je pozvana služiti Evanđelju svjedočenjem novog stila odnosa. Ova ohrabrujuća otvorenost podsjeća nas da smo svi pozvani postati aktivnim dijelom relacijske, uključive i dijaloške Crkve, Crkve koja se prepušta Duhu da je preobrazi kako bi bila izraz zajedništva i bratstva, otvorena služenju Bogu i ljudima, ne isključujući nikoga“, zaključuje predsjednica UISG-a.

Post Tags
Share Post