Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sestre franjevke nastavile s organizacijom programa edukacije djece i odraslih u Ugandi

Školske sestre franjevke koje kao misionarke djeluju u afričkoj državi Ugandi i u drugom tromjesečju školske godine nastavile su organizirati programe zdravstvenog odgoja i opismenjavanja djece i odraslih, prenijela je 23. lipnja 2023. Katolička tiskovna agencija.


Školske sestre franjevke Krista Kralja koje kao misionarke djeluju u afričkoj državi Ugandi i u drugom tromjesečju školske godine nastavile su organizirati programe zdravstvenog odgoja i opismenjavanja djece i odraslih (Healt care and Education program), navodi se na mrežnoj stranici Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Program zdravstvenog odgoja organiziran je u osnovnim i srednjim školama u suradnji s ravnateljima, liječnicima i medicinskim sestrama Rwentoba i susjednog mjesta Ntungama. U mjesecu lipnju sestre su održale tri susreta, a planirani su i drugi susreti u narednim mjesecima. Liječnici najčešće učenicima govore o temama koje su aktualne, poteškoćama i problemima djece i mladih kao što su bolesti, higijena, odrastanje (fizičke i mentalne promjene)…

U srednjim školama liječnici su govorili o temi „Trudnoća i abortus kod maloljetnika“. Na stručan način preko prezentacije približavali su mladima opasnosti s kojima se susreću, govorili o trajnim posljedicama i bolestima koje su najčešće neizlječive. Potaknuli su mlade na odgovornost, oprez i brigu za svoj vlastiti život, ali i život drugoga.

U osnovnim školama učenicima viših razreda liječnici su govorili o temi puberteta. Budući da u nekim školama nema električne energije liječnici su pripremali plakate na kojima su napisali najvažnije da bi im lakše pojasnili. Naglasili su adolescentima da je važno održavanje higijene u svakoj životnoj dobi, a posebice u pubertetu. Mladi su pozorno slušali, postavljali pitanja…

U programu opismenjavanja odraslih tri su skupine polaznika u različitim mjestima: Iborosa, Katerero i Rwentobo. Dvije skupine odraslih program slušaju na engleskom jeziku, a jedna skupina na lokalnom runyankore rukiga jeziku.

„Zanimljivo je vidjeti starije ljude koji su zainteresirani i žele naučiti barem ono najosnovnije – potpisati se. Međutim, događa se da olako propuštaju satove jer imaju svoje razloge (rad na njivama, obiteljski razlozi ili im se ne da doći) pa su učitelji u poteškoćama ostvarenja zacrtanog programa. Unatoč svim nedostacima osjeti se radost i zahvalnost ljudi koji to cijene, rado se odazivaju i sudjeluju. Na nedavnom susretu osjetile smo radost jedne starice koja se znala potpisati kad je to trebalo i s ponosom je kazala da je naša učenica“, ističe u izvještaju jedna od sestara franjevki, Kata Karadža.

Kako kazuje, u programu zdravstvenog odgoja sestre nastoje uvijek i na svakom susretu biti uz medicinsko osoblje, osigurati sve što im je potrebno (projektor, potrebni materijal, plaću za rad). Škole su najčešće siromašne i ne mogu ništa doprinijeti, ali su vrlo zahvalni sestrama kada dođu i ponude takav oblik poučavanja.

Program opismenjavanja održava se svaki dan u poslijepodnevnim satima. Iako sestre nisu u mogućnosti svaki dan posjetiti ih jer se program održava na različitim mjestima, često odlaze provjeriti kako polaznici programa napreduju. Kao i u zdravstvenom odgoju tako i tom programu prate učitelje, daju im potrebni materijal i plaće.

„Od neprocjenjive je važnosti suradnja s ljudima u bolnicama i školama jer to nije dobro samo za one kojima pružamo spomenute programe, nego je to jako dobro i za nas jer dobivamo jednu širinu glede kulture, običaja, te stječemo iskustva njihovog načina odgoja i obrazovanja, skrbi o zdravlju i životu općenito. U tom smislu se doista može reći da je obostrano bogatstvo davanja i primanja. Uz sve druge svakodnevne obveze zajedničkog života i raznovrsnosti apostolata, radosne smo da im možemo i ovo pružiti preko naših dobročinitelja kojima i ovom prilikom od srca zahvaljujemo. Hvala svim ljudima koji osjećaju potrebu pomoći drugom. Hvala dragom Bogu koji sve vodi i upravlja“, ističe s. Kata.

Post Tags
Share Post