Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Studentski vjeronauk – Lažne predstave o ljubavi

Postoje predstave o ljubavi o meni, o drugome i o odnosu, i kad postanemo svjesni toga, trebamo prihvatiti da su neke od tih predstava iskrivljene te da ih treba ispravljati radeći na sebi kako bi odnos bio stvaran, a ne plod naše mašte


U utorak, 18. travnja, započeo je novi ciklus studentskih vjeronauka, a prvu temu “Lažne predstave o ljubavi” razjasnio je don Josip Ulić, župni vikar u župi sv. Andrije na Sućidru.

Don Josip nas je upoznao s elementima predstava o ljubavi, a oni uključuju predstavu o partneru, o sebi te o odnosu. Objasnio je na koji način mi zamišljamo da trebamo izgledati, kako se trebamo ponašati, kako se trebamo osjećati te ista pitanja provlačimo na partnera i naš odnos. Kad se sklope ta tri elementa, dobiva se naša istinska predstava o ljubavi te ono što od nje očekujemo.

Nakon objašnjavanja ta tri elementa, osvrnuo se na posljedice koje proizlaze iz nesklada dijelova predstave.

“Prvi konflikt je kad tražimo partnera po fizičkim, psihičkim i društvenim strukturama, i on meni odgovara kao partner, on je princ koji se uklapa u moju predstavu, ali se ne ponaša adekvatno odnosno odnos je loš. I posljedica je da će osoba ostati u tom odnosu zbog uvjerenja da joj taj partner odgovara po svim karakteristikama, ali u odnosu pati. Drugi konflikt je kad se neka osoba koja nam se ne sviđa kao partner, odnosno ne ispunjava karakteristike koje ispunjava osoba u prvom konfliktu, ali se prema nama ponaša onako kako smo mi zamislili da bi se partner trebao ponašati, i u tom odnosu se osjećamo voljenima. Najčešća posljedica takvog odnosa je bijeg iz straha. I dolazimo do trećeg konflikta koji nam pokazuje situaciju u kojoj predstava o nama samima nije ispunjena. Partner odgovara po svim karakteristikama, odnosi se prema nama onako kako smo zamišljali, ali mi ne vidimo budućnost u tom odnosu zbog nekih naših unutarnjih razloga.”

Predavanje je završio citatom filozofa Martina Bubera: “Da bi ‘ja i ti’ postalo autentično ‘Ja i Ti’, ‘ja’ mora postati ‘Ja’ da bi ‘ti’ postalo ‘Ti’.

“Postoje predstave o ljubavi o meni, o drugome i o odnosu, i kad postanemo svjesni toga, trebamo prihvatiti da su neke od tih predstava iskrivljene te da ih treba ispravljati radeći na sebi kako bi odnos bio stvaran, a ne plod naše mašte. Nakon predavanja studentski kapelan don Ivan Terze najavio je sljedeći susret 25.4. na temu “Promjena srca – put ozdravljenja” koju će nam predstaviti gosp. Matej Lovrić kroz osobno svjedočanstvo.

Ova tema je bila vrlo relevantna za studente koji su prisustvovali ovom predavanju, a koji su se suočili sa sličnim situacijama u svom ljubavnom životu. Don Josip je naglasio važnost prihvaćanja stvarnosti, rada na sebi i promjene perspektive kako bi se izgradili zdravi odnosi.

Nakon predavanja studentski kapelan don Ivan Terze najavio je sljedeći susret 25.4. na temu “Promjena srca – put ozdravljenja” koju će nam predstaviti gosp. Matej Lovrić kroiz osobno svjedočanstvo.

Post Tags
Share Post