Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Studijsko putovanje vjeroučitelja „Stopama hrvatskih svetaca“

Vjeroučitelji Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije, na inicijativu i u organizaciji Ureda za vjeronauk, pod vodstvom prof. dr. sc. Blaženke s. Valentine Mandarić, bili su od 11. do 16. travnja na studijskom putovanju pod naslovom „Stopama hrvatskih svetaca, blaženika i slugu Božjih“.

Hodočasnici – vjeroučitelji i njihova pratnja – posjetili su šest država: krenuvši od Zagreba, preko Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore, na kraju su u Međugorju, u BiH, zahvalili Gospi na hodočašću, novim poznanstvima i iskustvima koja su stekli.

U Beogradu je prva postaja bio hram sv. Save i razgled centra grada. Sljedeća je postaja bilo Skoplje. Posjećena je spomen-kuća sv. Majke Terezije, u kojoj je mali izložbeni prostor koji prikazuje život svetice iz Kalkute, kao i kapela njoj posvećena. Nastavkom putovanja posjećen je manastir sv. Jovana Bigorskog u Debru, gdje su monasi (i monahinje iz obližnjeg ženskog manastira) upravo pripremali prostore i hranu za proslavu Velikog četvrtka i uskoro Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Četvrtak je donio nastavak putovanja do manastira sv. Nauma, jednog od učenika svete braće Ćirila i Metoda, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Manastir nije u vjerskoj funkciji već je muzejsko-turistička destinacija na izvoru Crnog Drima koji se ulijeva u Ohridsko jezero, nakon čega su putnici razgledali i sam Ohrid. Petak je proveden u putovanju prema Albaniji, pri čemu je kratko razgledana Tirana, a noćni smještaj ostvaren je u gradiću Skadru.

Subotnji je pak dan proveden u znaku Crne Gore, s obilaskom „zaljeva hrvatskih svetaca“ i malih primorskih gradova razasutih njezinom obalom. Razgledana je Budva, u Kotoru su se hodočasnici pomolili pred zemnim ostacima bl. Ozane Kotorske te su razgledali taj primorski gradić. Panoramskim pogledom na Herceg Novi prisjetili su se i velikog „malog“ sveca – sv. Leopolda Bogdana Mandića.

U Perastu je brodom posjećena Gospa od Škrpjela na pripadajućem otočiću, koji su mještani gradili kroz sto godina oduzimajući moru dubinu da bi dobili površinu na kojoj će graditi crkvu i u nju smjestiti čudotvornu Gospinu sliku. U nedjelju su sudjelovali na jutarnjoj misi u međugorskog crkvi. Potom su krenuli prema Klobuku, rodnome mjestu sluge Božjega Petra Barbarića te na zajednički ručak u Posušje. Nastavili su put preko Travnika, Banje Luke i Gradiške do Zagreba.

Kroz šest država u šest dana i 2220 prijeđenih kilometara izmijenila su se i sva godišnja doba – od snijega, kiše i tuče, do sunca na Ohridu od kojeg su se hodočasnici preplanuli vratili svojim kućama.

Program putovanja potpisuje hodočasničko-putnička agencija „Kraljica Mira“, uz pratnju Slave Mandurića i Lucije Mandurić i stručno vodstvo nekoliko lokalnih turističkih vodiča. Program je bio molitveno i kulturno razrađen, a ekumenska dimenzija osobito došla do izražaja u susretu sa svetištima pravoslavne vjere.

Post Tags
Share Post