Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svećenici osnovali bend kako bi prikupili novac za Svjetski dan mladih 2023

Skupina svećenika, koji su se upoznali u sjemeništu, osnovali su bend kako bi prikupili novac za mlade u svojoj nadbiskupiji za sudjelovanje na Svjetskom danu mladih, koji će se održati od 1. do 6. kolovoza u Lisabonu u Portugalu.


Grupa “Priests in Concert” (Svećenici na koncertu) sastoji se od devet svećenika iz Washingtonske nadbiskupije, a čine ju: vlč. Pawel Sass, vlč. Yan Pietryga, vlč. Grzegorz Okulewicz, vlč. Mattia Cortigiani, vlč. Philip Ilg, vlč. John Benson, vlč. Salulo Vicente, vlč. Emanuel Lucero i vlč. Daniele Rebeggiani, prenosi Nedjelja.ba.

Svi su svećenici pohađali sjemenište “Redemptoris Mater” u Hyattsvilleu u Marylandu, i članovi su Neokatekumenskog puta, katoličkog pokreta koji šalje obitelji u misije diljem svijeta i svećenike iz svojih sjemeništa da evangeliziraju.

Pjesme i svjedočanstva

Vlč. Rebeggiani, tajnik Apostolske nuncijature u Washingtonu, D.C., i biskupijski svećenik, razgovarao je za CNA o naporima grupe u prikupljanju sredstava i njegovim nadama za Svjetski dan mladih.

Objasnio je da je grupa formirana ranije ove godine nakon što je događaj za mlade okupio nekoliko svećenika kako bi bili domaćini glazbene večeri. Ubrzo nakon toga, svećenici su se pripremali za početak prikupljanja sredstava za Svjetski dan mladih u svojim župama. Uvidjevši da je prethodni glazbeni događaj bio uspješan, odlučili su pozvati više kolega da se pridruže bendu, potaknuti župljane da dođu te prirediti koncert kako bi prikupili sredstva.

Pjevajući popularne pjesme poput “Eye of the Tiger” i “Knocking on Heaven’s Door”, svećenici također uključuju pjesme iz drugih zemalja poput Španjolske, Italije, Poljske, Meksika i, naravno, Portugala, budući da su mnogi od prisutnih iz hispanske zajednice.

Vlč. Rebeggiani je opisao njihove koncerte kao “noć glazbe i svjedočenja”.

Osim niza pjesama, na koncertu se mogu čuti priče svećenika o zvanju ili svjedočanstvo mlade osobe koja je sudjelovala na prethodnom svjetskom danu mladih.

Vraćanje na „izvore“

Također, rekao je da su mnogi svećenici u bendu blisko povezani sa Svjetskim danom mladih jer su mnogi pronašli svoj svećenički poziv tijekom ih prethodnih događaja.

“Rekao bih da smo gotovo svi otkrili svoje zvanje u sklopu jednog od Svjetskih dana mladih”, kazao je Rebeggiani i dodao: “Dakle, u određenom smislu, Svjetski dan mladih je događaj koji je usko povezan s našim pozivom.”

On sam otkrio je svoj svećenički poziv na Svjetskom danu mladih u Kölnu, Njemačka, 2005.

Rođen u Rimu, u Italiji, Rebeggiani je odrastao u katoličkoj obitelji. U dobi od 13 godina ušao je u Neokatekumenski put i sudjelovao na svom prvom Svjetskom danu mladih 1997. u Parizu. Išao je potom na još nekoliko njih. Međutim, kako je odrastao, “živio je u vrlo sekulariziranom okruženju i počeo se malo udaljavati od Crkve”.

“Mislio sam da Bog zaista nije ključ moje sreće nego da bi to bio uspjeh, posebno uspjeh u studiju”, objasnio je.

Vođen željom za uspjehom, tada 21-godišnjak doživio je nervni slom koji je opisao tako: da se Bog „ponovno povezao“ s njim.

Ubrzo nakon toga pridružio se svojoj župi na putovanju u Köln na Svjetski dan mladih. Obavljajući misionarski rad u Strasbourgu, dijeleći Kristov život s ljudima na ulici, doživio je neizmjernu sreću.

“Razgovarali smo s mladima koji su živjeli na ulici, drogirani. Prenoseći im svoje iskustvo vidio sam kako se jedan od njih posebno otvorio i govorio o svojoj patnji, i bio je jako sretan da je netko pružao ruku i govorio im o Kristovoj ljubavi prema njima.“

“I sjećam se da sam se u tom trenutku osjećao vrlo sretnim i pomislio: ‘Ako je sreća govoriti o Kristu, dati svoj život za evangelizaciju, to je ono što želim činiti’“, posvjedočio je svećenik koji je nakon susreta mladih u Kölnu ušao u sjemenište.

Što se može pronaći na ovakvom susretu?

Svećenici su prikupili 20.000 dolara od ulaznica i donacija tijekom svog prvog koncerta. Njihov sljedeći koncert je 21. srpnja u St. Mary of the Mills u Laurelu u Marylandu, a nadaju se prikupiti još 10.000 dolara.

Inače, ovoj će se skupini svećenika pridružiti oko 400 mladih na njihovu hodočašću na Svjetski dan mladih.

Na pitanje što se nada da će mladi ponijeti sa Svjetskog dana u Lisabonu, vlč. Rebeggiani je odgovorio: iskustvo da ih Bog voli.

“U mnogim slučajevima, mladi s kojima imamo kontakt dolaze iz situacijske patnje. Dolaze ranjeni. Dakle, ta su hodočašća uvijek način na koji im Bog pokazuje da njihov život ima vrijednost – da nije ravnodušan prema njihovoj patnji, da mu je stalo, da pruža“, kazao je svećenik te zaključio: “Također da imaju iskustvo učiniti nešto za Boga i iskusiti radost življenja za Boga. I da imaju želju stvarno napustiti svoje planove kako bi se prepustili planovima koje Bog ima za njih jer, u mom slučaju, plan koji je Bog imao bio je puno bolji od planova koje sam ja gradio, i stoga sam siguran da je to isto za svakog od mladih koji će ići.“

Post Tags
Share Post