Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveta Stolica: Razvojni programi moraju se usredotočiti na cjeloviti ljudski razvoj

Monsinjor Robert Murphy, zamjenik stalnog promatrača i otpravnik poslova Misije Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima obratio se Političkom forumu na visokoj razini o održivom razvoju rekavši da razvojni modeli trebaju unaprijediti cjeloviti ljudski razvoj uz gospodarske i financijske izazove, piše Vatican News.


Sveta Stolica je pozvala međunarodnu zajednicu da obnovi svoju predanost pružanju potpore zemljama u posebnim situacijama i osiguranju rješavanja njihovih posebnih razvojnih potreba i prioriteta.

Iskorjenjivanje siromaštva

Govoreći na panel raspravi o UN-ovim ciljevima održivog razvoja do 2030. godine u afričkim, najmanje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju bez izlaza na more, monsinjor Robert Murphy, zamjenik stalnog promatrača i otpravnik poslova Misije Svete Stolice u New Yorku, ponovio je da svaka politika ili program koji doista ima za cilj pružanje potpore zemljama u posebnim situacijama treba staviti ljudsku osobu u svoje središte. To – rekao je mons. Murphy – znači promicanje modela razvoja koji nije samo usmjeren na rješavanje gospodarskih ili financijskih izazova s kojima se suočavaju zemlje u posebnim situacijama, već unapređuje integralni ljudski razvoj. U tom smislu, nastavio je, iskorjenjivanje siromaštva ostaje najhitniji izazov s kojim se međunarodna zajednica mora kolektivno suočiti kako bi osigurala da sve žene, muškarci i djeca mogu razviti svoj puni potencijal i sudjelovati u društvu.

Pravedna trgovina

U borbi protiv siromaštva trgovina igra važnu ulogu jer može potaknuti gospodarski rast. Međutim, monsinjor Murphy je napomenuo da se trgovina može nazvati pravednom samo kada je u skladu sa zahtjevima socijalne pravde, a međunarodni ekonomski odnosi utemeljeni su na etičkim kriterijima, posebice težnji za općim dobrom i univerzalnim odredištem dobara. „Krajnji kriterij prema kojemu se moraju mjeriti svi aspekti međunarodnog razvoja i pomoći je poštivanje urođenog dostojanstva svake osobe i promicanje općeg dobra svih”.

Poštivanje vrijednosti svake kulture

Na kraju je vatikanski predstavnik ponovno potvrdio da je za međunarodnu zajednicu bitno unaprijediti razvojne mjere koje svakoj zemlji u posebnoj situaciji omogućuju da razvije svoj kapacitet za inovacije uz poštivanje vrijednosti vlastite kulture. Posebice je naglasio da se pružanje međunarodne pomoći nikada ne bi smjelo koristiti za nametanje oblika ideološke kolonizacije ili za vezivanje pružanja ekonomske pomoći s prihvaćanjem takvih ideologija, prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post