Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Švicarska sada službeno ima vlastito veleposlanstvo pri Svetoj Stolici

Prije više od 100 godina obje su zemlje obnovile svoje diplomatske odnose nakon prekida. Ali tek od ove srijede, 19. travnja, postoji službeno švicarsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, izvijestila je KNA.


Švicarska od srijede, 19. travnja navečer službeno ima veleposlanstvo pri Svetoj Stolici. Na inauguraciji u Rimu švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis istaknuo je sličnosti dviju zemalja koje dijele zajednički talijanski jezik, kršćanske vrednote, katoličku vjeru i načela vanjske politike.

„Obje smo male države, obje neutralne s univerzalnim zahtjevima, obje predane stalnoj potrazi za mirom i pomoći ugroženima“, rekao je Cassis. Ministar vanjskih poslova potpisao je uvodni dokument zajedno s vatikanskim kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Parolin, koji je i blagoslovio prostor, istaknuo je prijateljske odnose Švicarske i Svete Stolice. Između ostalog, pohvalio je Švicarsku gardu koja je od 1506. godine vojna zaštitna snaga papâ.

Ministar vanjskih poslova Cassis nije ulazio u detalje o planiranoj gradnji zgrade za pripadnike Papinske švicarske garde u Vatikanu. Početak izgradnje planiran je za 2025. godinu. Prošlog rujna, međutim, građani kantona Luzern jasno su na referendumu odbacili državni doprinos. S druge strane, ostali kantoni i federalna Vlada su obećali sredstva. Nova vojarna financirat će se sredstvima Švicarske, Vatikana i privatnih donatora.

Godine 2020., u povodu 100. obljetnice obnove diplomatskih odnosa Švicarske i Svete Stolice, Švicarska je odlučila osnovati vlastito veleposlanstvo u Rimu. Predstavnik Vatikana za vanjske poslove, nadbiskup Paul Gallagher, zajedno s Cassisom, tadašnjim švicarskim predsjednikom, već je u svibnju 2022. otvorio pristup zgradi u Via Crescenzio u blizini Vatikana. U rujnu je potom veleposlanstvo privremeno počelo s radom na Piazza del Popolo u središtu Rima. Sada se preselilo na svoju trajnu lokaciju.

Inauguraciji u srijedu, 19. travnja navečer nazočili su dužnosnici s raznih područja, među kojima švicarski kardinal Kurt Koch i zapovjednik Papinske švicarske garde komandant Christoph Graf. Vatikan ima diplomatsko predstavništvo u Švicarskoj od 1586. u obliku nuncijature, s prekidom između 1873. i 1920. Švicarska je, pak, predstavljena pri Svetoj Stolici tek od 1991. godine. Od 2014. pri Svetoj Stolici je bila akreditirana preko svog veleposlanika u Sloveniji.

Post Tags
Share Post