Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svjetski dan mladih uživo na Laudato TV

Laudato TV prvi put je dio međunarodnog projekta EWTN-a i uz prijenose događaja donosi najave i pregled dana iz specijalnog studija, reportaže o hrvatskim grupama i hodočasnicima te javljanja s terena


Svjetski dan mladih (SDM) ove se godine održava u portugalskom glavnom gradu gdje će se milijuni mladih susresti s papom Franjom. Ovo je šesnaesti takav susret i petnaesti grad organizator. Dvaput je dosad susret održan samo u Rimu, a deseti put se održava na europskom tlu. Očekuje se i značajan broj hrvatskih sudionika.

Pogledajte NAJAVU.

Svjetski dan mladih je, podsjetimo, susret mladih iz cijeloga svijeta s papom koji je 1986. pokrenuo papa Ivan Pavao II. SDM je proslava mladosti, hodočašće, izraz otvorenosti Crkve svima i sredstvo evangelizacije. Svake godine održava se lokalno na razini biskupija, a svakih nekoliko godina poprima međunarodnu dimenziju na susretu s papom. SDM daje svježinu onima na putu vjere, ali i onima koji će na taj put tek krenuti, pruža nadu i milosrđe, osjećaj bratstva i zajedništva. Iz toga razloga većina hodočasnika bit će smještena u domove, župe i druge objekte domaćina susreta.

Uz molitvu, zabavu i druženje mladi su uključeni u razna druga događanja organizirana u gradu domaćinu, ove godine njih više od 480, a vrhunac su zajednički susreti i oni u prisutnosti pape Franje. To su ceremonija otvaranja Susreta, Križni put, Bdjenje i završna sveta Misa zadnjeg dana.

Prvog dana SDM-a svetu Misu predslavit će portugalski kardinal Manuel Clemente u Parku Eduarda VII. Prvih dana hodočasnici će moći boraviti u Gradu radosti u kojemu će biti dostupne ispovijedi i razgovori o pozivu s duhovnicima. Ceremonija otvaranja na rasporedu je 3. kolovoza u 17.45h na ‘Colina do Encontro’, na pozornici koju je dizajnirao arhitekt Joao Matos, a izgrađena je na 430m2. U petak, 4. kolovoza na istome mjestu papa Franjo i mladi će biti zajedno na pobožnosti Križnoga puta. Bdjenje s mladima i klanjanje Papa će održati u subotu, 5. kolovoza u 20.45h u Parku Tejo gdje će mladi prenoćiti i dočekati završnu svetu Misu u nedjelju, 6. kolovoza u 9 sati. Poslijepodne će toga dana papa Franjo održati susret s volonterima SDM-a u Algesu. Između 2. i 4. kolovoza održavat će se susreti ‘Rise Up’ koji su novost na SDM-u i hodočasnicima nude kateheze o značajnim temama na koje papa stavlja naglasak tijekom svoga pontifikata kao što su ekologija, poštivanje različitosti i milosrđe.

Dosad su prijavljeni hodočasnici iz 151 zemlje, najviše iz Španjolske, Italije, Francuske, Portugala i SAD-a. Volontera je više od 22 tisuće među kojima 500 s područja zdravstva spremnih pružiti prvu pomoć. Registriralo se 2.600 svećenika koji će ispovijedati u Parku oprosta te više od 700 biskupa sudionika. Akreditiranih novinara je više od dvije tisuće. Svjetski dan mladih uz vjerski susret podrazumijeva i susret kultura, zabave i sporta. Cjelokupni program će se odvijati na više od sto lokacija u gradu i okolici, bit će održano 290 koncerata, 55 vjerskih događaja, 38 konferencija, prikazano 15 filmova, deset predstava, deset izložbi i sudjelovat će šest plesnih grupa.

SDM je prilika mladima za zajedništvo u radosnoj atmosferi. Pruža iskustvo vjere i pokazuje kako je Katolička crkva živa i mlada Crkva koja koristi umjetnost i jezik blizak mladim generacijama. Laudato TV će biti na terenu i nastojati prenijeti najbolje od Svjetskog dana mladih u Lisabonu 2023.

ENG ekipu čine reporter Gabrijel Orečić i snimatelj Pavle Čondrić uz podršku zagrebačke središnjice i EWTN-a.

Post Tags
Share Post