Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svjetsko vijeće Crkava pokušava posredovati u Ukrajini i Rusiji

Glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkava očekuje se u Moskvi od srijede 17. svibnja u 24-satnom iznenadnom posjetu. Protestantski pastor Jerry Pillay tamo će se sastati s pravoslavnim patrijarhom Kirilom, priopćeno je za Vatican News. Izaslanstvo te institucije sa sjedištem u Ženevi upravo se vratilo iz Ukrajine, gdje je razmijenilo mišljenja s poglavarima dviju ukrajinskih pravoslavnih Crkava.


„Posjet Ukrajini bio je vrlo vrijedan“, rekao je za Vatican News moderator središnjeg odbora Svjetskog vijeća Crkava (WCC), njemački evangelički luteranski biskup Heinrich Bedford-Strohm. Pod njegovim vodstvom izaslanstvo WCC-a boravilo je u Ukrajini od 10. do 13. svibnja, uključujući posjet Kijevo-pečerskoj lavri. „Razgovarali smo s mnogim osobama, posebno s poglavarima dviju velikih pravoslavnih Crkava, Ukrajinske pravoslavne Crkve, koja je pripadala Moskovskom patrijarhatu, te Pravoslavne Crkve Ukrajine, koja je novoformirana 2018. te je od početka neovisna o Moskovskom patrijarhatu“, objašnjava Bedford-Strohm.

Ekumenski dijalog s konkretnim ciljem

Pravoslavnu Crkvu Ukrajine priznao je carigradski patrijarh Bartolomej, dok se Ukrajinska pravoslavna Crkva nakon ruske invazije na Ukrajinu odvojila od Moskovskog patrijarhata. Kijevo-pečerska lavra, sjedište predaka Ukrajinske pravoslavne Crkve, trenutno je u jeku sukoba. Riječ pečera znači „špilja“, a lavra označava visoko pozicionirane pravoslavne manastire, stoga Kijevo-pečerska lavra znači „Kijevski špiljski manastir“. Ukrajinski političari su se, između ostalog, izjasnili za zabranu te Crkve, čiji se predstavnici sumnjiče da surađuju s Rusijom unatoč prigovoru Moskve zbog odcjepljenja. Primjetna su i rivalstva u vezi s prelaskom vjernika između dviju Crkava, ističe Bedford-Strohm, naglašavajući: „Razgovarali smo s obojicom čelnika. Trenutno su jedan naspram drugog te su odvojeni jedan od drugoga i zapravo ne razgovaraju međusobno. A mi, kao Svjetsko vijeće Crkava, želimo izvana pokušati spojiti obje Crkve i potaknuti ih na razgovor. I na kraju našeg posjeta, obje su strane jasno izrazile spremnost da to učine. Cilj je da i Ruska pravoslavna Crkva dođe na okrugli stol kako bismo, usprkos vrlo velikim razlikama, mi kao Crkve mogle pronaći način da otvorimo put razumijevanju na temelju naše vjere u Isusa Krista, onda bismo možda mogli i imati utjecaj na državu u cjelini…“

Okrugli stol vjerojatno u listopadu

Očekivani okrugli stol, za koji su obje Crkve dale svoj pristanak, mogao bi se „vjerojatno održati u listopadu“, kaže Bedford-Strohm. Osim bavarskog teologa, u izaslanstvu su bili nadbiskup Vicken Aykazian, potpredsjednik središnjeg odbora WCC-a i Jerry Pillay. Očekuje se da će Pillay nazočiti razgovorima u Moskovskom patrijarhatu ove srijede. Izaslanstvo se u Ukrajini sastalo s crkvenim vođama i dužnosnicima ukrajinske vlade, uključujući ukrajinskog ministra kulture, Oleksandra Tkachenka. Osim toga, održana je ekumenska molitva u Buči, predgrađu Kijeva, na mjestu pokolja desetaka civila. Na pitanje zašto je WCC uključen u posredovanje u Ukrajini lako je odgovoriti, naglašava evangelički regionalni biskup: „Jer uvijek ima nešto što nas nikada ne može učiniti zadovoljnima kada su Crkve podijeljene, kada Crkve stoje jedna protiv druge i u svjetskoj situaciji gdje postoji čak i užasan rat između dvije države, gdje je Rusija napala Ukrajinu i gdje se događa mnogo patnje svakoga dana. U ovoj situaciji tim je važnije da barem Crkve ne sudjeluju tek u izjavama države, nego da stave vlastiti naglasak. Svjetsko vijeće Crkava kritiziralo je i osudilo ruski napadački rat, rusku invaziju kao nemoralan, nezakonit rat, te je osudilo korištenje religijskog jezika za opravdavanje rata. U tom pogledu zauzelo je jasan stav. Ali ruski pravoslavni izaslanici na Općoj skupštini Svjetskog vijeća Crkava u Karlsruheu nisu blokirali ovu odluku. To znači da postoji osnova za raspravu koja nam daje nadu da možda možemo pronaći put jednih prema drugima kao Crkve izvan državne propagande.“

Uspjeh naših akcija stavljamo u Božje ruke“

Na terenu u Ukrajini, čini se da su crkveni čelnici bili zadovoljni dolaskom WCC-a i da su pokazali stav „slušanja“, izvještava Bedford-Strohn, koji kaže da vjeruje da Crkve u Ukrajini imaju „vanjsku instituciju s globalnom perspektivom“ koja može biti od pomoći. O toj je inicijativi obaviješten i papa Franjo, podsjeća moderator WCC-a. „Glavni tajnik Jerry Pillay i ja posjetili smo papu Franju (prošlog ožujka, ur.) i također smo mu rekli o našoj mirovnoj inicijativi, o našem pokušaju da okupimo Crkve za stolom. I Papa je odgovorio vrlo pozitivno.“ Prema njegovom mišljenju, korisno je ako su Crkve predane miru na svoje različite načine. „Papa ima drugačije kanale od Svjetskog vijeća Crkava i vjerujem da bi i Papa, a i mi kao Svjetsko vijeće Crkava trebali koristiti naše kanale. Uspjeh je, ne gajim iluzije, neizvjestan. Ali uspjeh naših akcija stavljamo u Božje ruke. Jasno je da moramo pokušati”, prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post