Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Trapisti nakon gotovo stotinu godina napuštaju Austriju

Redovnici trapisti, koji su 1925. uselili u bivši cistercitski samostan Engelszell an der Donau u Gornjoj Austriji i bili zaslužni za njegov novi procvat, sada nakon gotovo stotinu godina zbog dobne strukture i nedostatka podmlatka napuštaju taj samostan, objavio je u srijedu 10. svibnja Kathpress.


Kako su priopćili predstavnici mjesnih redovničkih zajednica, četvorica preostalih redovnika trapista uskoro će napustiti samostan Engelszell, nakon što je njihova zajednica u proteklom stoljeću ondje imala značajan utjecaj u dušobrižništvu, ali i u turizmu. Glavni opat dom Bernardus Peeters osobnim je pismom obavijestio biskupa Linza Manfreda Scheuera i predsjednika Austrijske redovničke zajednice nadopata Korbiniana Birnbachera o skorašnjem napuštanju samostana.

O. Korbinian Birnbacher na to je reagirao slijedećom izjavom: „Zahvaljujem redovničkoj braći trapistima na njihovu djelovanju u posljednjih sto godina. Odgovornima u redovničkoj zajednici hvala na trudu i priznanje za jasnu odluku, koja sasvim sigurno nije bila laka. Redovnicima želim sve dobro i Božji blagoslov u budućnosti. Austrijska redovnička konferencija i dalje je na raspolaganju trapistima savjetom i djelom svagdje gdje bude potrebna pomoć”.

Kako su priopćili trapisti, u jesen 2022. osnovano je povjerenstvo koje je trebalo odlučiti o sudbini samostana Engelszell, a u travnju 2023. jednoglasno je odlučeno zamoliti poglavare reda za ukidanje samostana i traženje novog prebivališta za braću redovnike. Točan datum napuštanja samostana još nije poznat, ali ono bi trebalo uslijediti uskoro. Prema informacijama zajednice, traje potraga za dobrim rješenjima za gospodarski dio samostana i namještenike.

Trapisti su 1925. iz Oelenberga u Elzasu došli u Gornju Austriju i preuzeli napušteni samostan Engelszell, u kojemu su od 1293. do 1786. živjeli cisterciti. Samostan je 1939. uzdignut na razinu opatije, ali nedugo nakon toga nacionalsocijalisti su trapistima oduzeli samostan, a četiri njihova člana izgubila su život u koncentracijskom logoru. Trapisti su se međutim vratili 1945., nastavivši voditi dom na nemoćne koji je ondje bio osnovan za vrijeme rata i koji je danas u nadležnosti Caritasa.

Samostan se najvećim dijelom financirao iznajmljivanjem prostorija i prihodima od turizma, uključujući samostanski dućan te tradicionalnom proizvodnjom likera i piva. Trapističko pivo iz male samostanske pivovare pokazalo se kao dobar izvozni proizvod.

Redovnici trapisti, punim nazivom „Red cistercita strožeg opsluživanja”, danas žive u nekoliko samostana u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Na hrvatskom govornom području trapisti žive u samostanu Marija Zvijezda kraj Banje Luke u Bosni i Hercegovini. Engelszell je bio jedini trapistički samostan u Austriji.

Post Tags
Share Post