Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

U Lužnici započeo susret provincijalnih i vrhovnih poglavarica

Sjednica Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba održana je pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva riječkog nadbiskupa Mate Uzinića u četvrtak 20. travnja 2023., u sjedištu HBK u Zagrebu.


Nakon višegodišnje stanke uzrokovane pandemijom Covida-19 Povjerenstvo je ponovno u svoj godišnji plan uvelo susret viših redovničkih poglavarica. Tema susreta je „Imati i(li) biti autoritet? Tko je tebe postavio nad nama? (usp. Izl 2,14)“, a voditelj susreta je opat Slavenske benediktinske kongregacije o. Jeronim Adam Marin, OSB, iz samostana na Ćokovcu.

Dvadesetak okupljenih poglavarica susret je započelo u kasnim popodnevnim satima molitvom Večernjih hvali, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje. Prije zajedničkog uvodnog promišljanja, skupu se obratila potpredsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Gordana Igrec, FDC, izrazivši dobrodošlicu okupljenima i zaželjevši da susret bude protkan duhovnom obnovom, plodnim radom i konstruktivnim zajedništvom.

U izlaganju se o. Jeronim osvrnuo na distinkcije između objektivne i subjektivne stvarnosti autoriteta istaknuvši da su obje stvarnosti od izuzetne važnosti u vršenju poglavarske službe. U nastavku izlaganja opat je zaključio da, kolikogod zvučalo paradoksalno, i današnje vrijeme treba autoritete. Osobe svih dobnih skupina trebaju autoritet, od djece, preko mladih i odraslih do starijih, svima je potreban netko tko će im biti poticaj na ideal, uzor. Osobe koje su voljne činiti odmak od svoga ja postaju transparentne za Božje djelovanje te za prepoznavanje i vršenje Božje volje u svom životu. Takve su osobe autoritet samom svojom pojavom. Nakon izlaganja među prisutnima se razvila rasprava na temelju konkretnih iskustava iz svakodnevnog života. Susret završava u nedjelju 23. travnja,  izvijestilo je Tajništvo Hrvatske redovničke konferencije.

Post Tags
Share Post