Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

U Međunarodnoj akciji suzbijanja trgovine umjetninama pronađena slika ukradena 1975. iz crkve u Škripu

Hrvatska policija sudjelovala je u Međunarodnoj akciji suzbijanja trgovine umjetninama „Pandora“, u kojoj je uhićeno 60 osoba i vraćeno 11 049 ukradenih artefakata u 14 europskih zemalja, izvijestila je 4. svibnja HINA.


Međunarodnu akciju, poznatu kao „Pandora VII“, vodila je Španjolska civilna garda (Guardia Civil), uz potporu Europola i Interpola. U akciji koja je trajala od 13. do 24. rujna 2022. obavljeno je nekoliko tisuća provjera u raznim zračnim lukama, morskim lukama i graničnim prijelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama. Organizirane su i kibernetičke patrole, kada je, tijekom dva mjeseca, provedeno više od 8495 online provjera i zaplijenjeno 4017 ukradenih stvari.

Među ostalim, u Italiji je locirana umjetnička slika Sveti Roko i sveta Klara, ukradena 1975. iz crkve sv. Jelene u Škripu na Braču te se nastavlja policijsko postupanje.

Također, vraćeno je 77 starih knjiga u Italiji koje je talijansko Zapovjedništvo za zaštitu kulturnih dobara zaplijenilo s internetskog tržišta, a ukradene su iz arhive jednog samostana. Portugalske vlasti pronašle su 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata povezanih sa serijom pljački u crkvama. Dodatan 41 vjerski i liturgijski predmet (ikone, letvice za oltare itd.) zaplijenila je grčka policija nakon pretrage kuća u Grčkoj.

Hrvatska je obavila nadzor i kontrolu nad 6423 osoba, 6366 vozila te nekoliko arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova.

U Hrvatskoj je akcija provedena u suradnji MUP-a, Carinske uprave Ministarstva financija i Uprave za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija od 1. lipnja do 31. listopada 2022. kad su nadzirani brojni arheološki lokaliteti, kulturna dobra, registrirane umjetničke i arheološke zbirke, galerije, antikvarijati i internetski portali specijalizirani za trgovinu umjetninama.

Operacija „Pandora“ pokrenuta je 2016., a u „Pandori VII“ sudjelovale su: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Cipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Bosna i Hercegovina.

Oko 130 istraga još uvijek je u tijeku te se očekuju nove zapljene i uhićenja dok istražitelji diljem svijeta traže one koji narušavaju i uništavaju kulturna dobra, piše u priopćenju.

Post Tags
Share Post