Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

U Njemačkoj i Skandinaviji ukrajinski katolici prelaze na gregorijanski kalendar

Ukrajinska grkokatolička Crkva u Njemačkoj i Skandinaviji će svoje svetkovine od 1. rujna, kao i latinska Crkva, slaviti prema gregorijanskom kalendaru. To se također odnosi na velike blagdane Božić i Uskrs, potvrdio je u utorak 25. travnja za katholisch.de glasnogovornik Apostolske egzarhije.


Egzarhat je u petak objavio da je biskup Bohdan Dzyurakh izdao dekret o ukidanju julijanskog kalendara na početku nove crkvene godine. Odluka da se sve pomične svetkovine slave prema kalendaru koji se koristi u Zapadnoj Crkvi uzima u obzir posebne pastoralne prilike u Njemačkoj i Skandinaviji, obrazložio je biskup svoj dekret. Prema podacima egzarhata, otprilike polovica župa već slavi svetkovine prema gregorijanskom kalendaru, neke od njih već godinama. Biskupov dekret ujedinjuje slavlja svih Ukrajinaca grkokatolika unutar egzarhata zajedno sa zapadnim Crkvama. Bohdan poziva svećenstvo, vjernike u zajednicama koje do sada slave po julijanskom kalendaru, da se „primjereno pripreme za ovaj važan događaj u životu egzarhata“ te da budu osjetljivi i pažljivi za potrebe laika. koji traže blagoslove i posvete na datum svetkovina prema julijanskom kalendaru.

Početkom godine sinoda Ukrajinske grkokatoličke Crkve odlučila je koristiti i gregorijanski kalendar od 1. rujna. Župama je odobreno prijelazno razdoblje do 2025. godine. Međutim, za razliku od Njemačkog egzarhata, datum Uskrsa u Ukrajini ostat će na datum julijanskog kalendara dok se ne postigne sporazum s pravoslavnim Crkvama u zemlji.

Liturgijski kalendari Istočne i Zapadne Crkve razlikuju se od kalendarske reforme pape Grgura XIII. 1582., koju nisu slijedile Istočne Crkve. Posebno je drugačiji datum Uskrsa. Zajednički datum Uskrsa važan je ekumenski cilj. U deklaraciji o reformi kalendara, Drugi vatikanski koncil zajamčio je spremnost Katoličke crkve da pristane na fiksni datum Uskrsa ako postoji konsenzus u ekumenskoj zajednici. Godine 2015. papa Franjo je ponudio da se i u Zapadnoj Crkvi usvoji datum Uskrsa iz Istočne Crkve. Lani je počasni poglavar pravoslavnih kršćana, carigradski patrijarh Bartolomej I., bio optimističan. Vjeruje da je moguće rješenje do 2025. godine kada se slavi obljetnica Prvog Nicejskog koncila (325.). Na ovom Koncilu, koji je priznat od Zapadne i Istočne Crkve, raspravljalo se o prvom jedinstvenom reguliranju datuma Uskrsa.

Apostolski egzarhat Njemačke i Skandinavije ima sjedište u Münchenu i odgovoran je za vjernike i zajednice ukrajinske grkokatoličke Crkve u Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj. Ukrajinska grkokatolička Crkva je ogranak Katoličke Crkve i stoga je podređena papi. Slavi liturgiju po bizantskom obredu. Rođeni Ukrajinac i redemptorist otac Bohdan Dsjurakh vodi Egzarhat od 2021. Snagom službe savjetodavni je član Njemačke biskupske konferencije (DBK).

Post Tags
Share Post