Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

UN-ov stručnjak za prava autohtonih naroda pozdravlja vatikansko odbijanje „Doktrine otkrića“

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za prava autohtonih naroda José Francisco Calí Tzay pozdravlja vatikansko odbijanje „Doktrine otkrića“ i izražava nadu da će druge vlade slijediti primjer Svete Stolice, prenosi Vatican News u utorak 11. travnja.

„Doktrina otkrića“ bila je teorija koja je služila za opravdavanje izvlaštenja autohtonih zemalja od strane suverenih kolonizatora od njihovih zakonitih vlasnika. Doktrina otkrića, priznao je stručnjak za prava autohtonih naroda, još uvijek je otvorena rana za mnoge autohtone narode diljem svijeta. Mora se riješiti kao dio procesa pomirenja između autohtonih naroda i kolonijalnih država, izvijestio je www.un.org.

U članku je dužnosnik UN-a pohvalio vatikansko priznanje štetnih učinaka kolonizacije, uključujući bol koju su pretrpjeli domorodački narodi i pozdravio poticaj pape Franje s ciljem promicanja uzajamnog poštovanja i dijaloga te napuštanja kolonizatorskog mentaliteta.

Vatikan je u „Zajedničkoj izjavi“ Dikasterija za kulturu i Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj od 30. ožujka 2023. službeno odbacio one koncepte koji ne prepoznaju inherentna ljudska prava autohtonih naroda, uključujući ono što je postalo poznato kao pravna i politička Doktrina otkrića.

Zahvaljujući dijalogu s autohtonim narodima, pisalo je, Crkva je stekla veću svijest o njihovim patnjama, prošlim i sadašnjim, zbog izvlaštenja njihove zemlje… kao i politike prisilne asimilacije, koju su promicale vlade toga vremena, s namjerom da eliminira njihove autohtone kulture.

U dokumentu je navedeno da „Doktrina otkrića“ nije dio učenja Katoličke Crkve. Nadalje potvrđuje da papinske bule koje su dodijelile takva prava suverenima kolonizatorima nikada nisu bile dio crkvenog učiteljstva. Dokument je izdan osam mjeseci nakon pokorničkog putovanja pape Franje u Kanadu te jasno potvrđuje odbacivanje kolonizatorskog mentaliteta od strane Katoličke Crkve.

Tijekom povijesti, podsjeća se u dokumentu, pape su osuđivali djela nasilja, ugnjetavanja, društvene nepravde i ropstva, uključujući i one počinjene nad autohtonim narodima. Također bilježi brojne primjere biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika koji su dali živote u obrani dostojanstva tih naroda.

U isto vrijeme, priznaje da su mnogi kršćani počinili zla djela protiv autohtonih naroda za koje su nedavni pape u brojnim prilikama tražili oprost, prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post