Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Uskrsno slavlje u splitskoj prvostolnici

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova, 9. travnja, u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je svečano euharistijsko slavlje. U koncelebraciji su bili generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić, katedralni župnik don Ante Mateljan i don Marko Ćubelić, a đakonirao je don Ivan Mamić. Pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.

„Uskrsnu Gospodin doista, aleluja. Ovih dana slušat ćemo uskrsne pjesme i melodije, izgovarati uskrsne čestitke i izricati dobro želje. Isusovo je uskrsnuće blagdan života i čestitanja, blagdan radosti, optimizma i nade. A optimizam i nada važne su i našem vremenu potrebne vrline. One su ugrađene u izvješće Marije Magdalene kada je onoga ‘prvoga dana u tjednu’ pošla na grob i vidjela da je prazan. Sadržane su i u onom susretu učenika iz Emausa s uskrslim Gospodinom opisanom riječima: ‘Zar nije srce gorjelo u nama dok nam je putem govorio i tumačio Pisma?!’. (Lk 24, 32) Prikazane su i u dirljivim susretima i pitanjima koje je Isus upućivao apostolima poslije uskrsnuća: ‘Zašto ste zbunjeni? Čemu se takve sumnje rađaju u vašim srcima?’”, rekao je mons. Puljić u uvodnom dijelu homilije.

Poručivši kako bi uzaludna bila naša vjera i bezizgledna naša nada da Isus nije uskrsnuo, apostolski upravitelj je naglasio kako se zbog toga ljudi raduju kada nakon šutnje Velikoga petka ponovno čuju crkvena zvona. „Isus nakon uskrsnuća stoji kao gospodar života i smrti i upućuje utješne riječi: ‘Ne bojte se, ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, živjet će ako i umre’. Uskrsnuli, dakle, u preplašenim apostolima probudio nadu, skinuo zastor smrti i donio novi život i sigurnost da ćemo i mi uskrsnuti. Optimizam stoga nije neka ‘utješna filozofija za slabe i naivne’. Objekt vjere nije ‘povijest, nego nadpovijest’, po kojoj se ‘nadamo i protiv nade’. Vjera u uskrsloga Gospodina pomaže čovjeku ‘hodati i po moru’, stajati uzgor unatoč vjetru, buri i oluji. Ispunjen optimizmom uskrsne radosti, kršćanin se ne da slomiti. Osnaženi uskrsnim događajem i mi s optimizmom i s pjesmom na usnama velimo: Uskrsnuli je naše najveće dobro (1 Iv 3, 20), pa sve možemo u Njemu koji nas jača (Fil 4, 13)”, nastavio je apostolski upravitelj.

Zatim je mons. Puljić čestitao Uskrs svećenicima, redovnicama, redovnicima i vjernicima potaknuvši ih da se ne plaše objasniti razloge nade u njima; predstavnicima građanske vlasti koje je pozvao da u temelje društva ugrađuju vrednote mira, pravde i tolerancije; braniteljima naše Domovine koji su založili svoj život za našu slobodu; starcima i bolesnima koje je potaknuo da svoje bolesti i muku prikažu za bolju budućnost naše zemlje; učiteljima i odgojiteljima; liječnicima i bolničkom osoblju; ratarima i pomorcima; svim drugim kršćanima te zauzetim vjernicima laicima.

„Otajstvom Kristovog uskrsnuća započelo je novo vrijeme, vrijeme nade i optimizma. A Uskrsli je izvor toga. On je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je Put,  Istina i Život. On je središte i smisao svega. I nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. U to ime svima još jednom želim sretne uskrsne blagdane, te optimizmom i nadom ispunjene naše dane! Sretan Uskrs! Alleluia!”, zaključio je.

Na kraju mise, katedralni župnik je blagoslovio hranu, zahvalivši apostolskom upravitelju na predvođenju slavlja. Zatim je mons. Puljić udijelio vjernicima uskrsni blagoslov.

Post Tags
Share Post