Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

VIDEO Kantautor Antonio Perutina: ‘Vodim se geslom – za Gospodina, najbolje!’

U emisiji “Sacro ritam” Hrvatskoga katoličkog radija, u četvrtak, 20. srpnja, ugostili smo hrvatskog glazbenika i tekstopisca Antonia Perutinu koji je predstavio svoju novu duhovnu pjesmu “Elohim” te s nama podijelio kako je zapravo krenuo njegov glazbeni put.


Antonio nije završio glazbene škole, trebao je postati orguljaš, no ta je avantura trajala kratko.

“Davne 1991. godine, netom prije negoli sam s obitelji bio prisiljen pobjeći od rata koji je bijesnio u Hercegovini, tražio se nasljednik orguljaša u mojoj župi u Aladinićima. Dobio sam učitelja i instrument sličan klavijaturama. Sve je trajalo otprilike dva mjeseca”, istaknuo je.

Kao jedanaestogodišnjak, prisjeća se, nije bio ni svjestan da odlazi iz rodnog mjesta i da se u njega više neće vratiti. “To su slike koje su tužne, ali godine su me ojačale. Nakon svih tih godina, Bogu hvala, uspio sam se priključiti Gospodinu i njegovoj vojsci u stvaranju duhovne glazbe”, istaknuo je Perutina.

Došao kao sportaš, ostao kao glazbenik

U Zagreb je stigao 1995. godine, kao talentirani košarkaš gdje su ga skauti, priča nam, primijetili i savjetovali njegovom ocu da se pridruži tadašnjem košarkaškom klubu “Zrinjevac”.

“S nepunih 15 godina počeo sam živjeti samostalno. Bilo je uspona i padova, ali nekako je Bog uvijek bio uz mene i pomagao mi. Ne znam zašto sam to zaslužio, ali valjda ima neke planove za mene”, istaknuo je Perutina.

Bog mu je ponovno pokušao približiti glazbu kad mu se rodila kćer. “Kad je 2016. na svijet došla moja Karmen, supruga, moja djeca i ja osnažili smo vezu s Gospodinom. Moja kćer pohađala je glazbenu školu, pa sam odlučio kupiti pianino za nju, no podsvjesno sam osjećao da je taj instrument i za mene”, kazao je.

Bog nas tješi putem nota

Za vrijeme potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu gledao je svoju sklupčanu i uplašenu djecu i govorio im da se ne brinu i da je sve u redu. Tada mu je, ističe, s neba sišla melodija.

“To je bio Božji prst. Čuo sam: ‘Ne brini se’, osjetio nešto drukčije, nešto veće i napisao prvu pjesmu. Stvaram i pišem uz molitvu i čekam da mi On kaže što dalje”, rekao je. Pjesma ‘Ne brini se’ na festivalu duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” u Zadru dobila je nagradu za najbolji aranžman.

Ta mu je nagrada, svjedoči nam, bila “dobar vjetar u leđa” i osjetio je da mora nastaviti dalje. “Imam mnoštvo obveza pa ostavljam večer za stvaranje i sviranje, a vodim se rečenicom  – za Gospodina, najbolje!  To mi je postalo geslo. Ako radim, želim raditi kako to Njemu dostoji”, kazao je.

Nova pjesma “Elohim”, kazao nam je, nastala je dok je sjedio za klavirom i razmišljao o ljudskoj brizi, nevolji i tjeskobi u svijetu. “Svemogući Bog govori nam putem Duha Svetog ili osobno da je prisutan. Moramo ga samo zazvati i doći će”, rekao je Perutina.

Pjesmu “Elohim” možete poslušati na službenom YouTube kanalu Antonija Perutine.

Post Tags
Share Post