Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

VIDEO Otkrijte kako svećenici žive, mole i provode slobodno vrijeme

Katolička karizmatska zajednica “Božja pobjeda” objavila je osmi podcast na temu kako svećenici žive, mole i provode slobodno vrijeme, a gosti su bili don Mirko Šakić i p. Stjepan Ivan Horvat. Oni su iz vlastitog iskustva posvjedočili o ljepoti svećeničkog i redovničkog poziva, ali i o poteškoćama s kojima se suočavaju.

Izišao je novi podcast Božje pobjede, a ovaj put su ugostili dvojicu svećenika.

Gosti 8. epizode BP podcasta, objavljenog upravo na Veliki četvrtak bila su dvojica svećenika, Slavonac i Dalmatinac. Strastveni navijači i ljubitelji nogometa, don Mirko Šakić iz Splita i pater Stjepan Ivan Horvat iz Vinkovaca, dijecezanski svećenik i redovnik – misionar Krvi Kristove. Govore o tome kako svećenici žive, mole i provode slobodno vrijeme, javlja Božja pojeda.

Kroz kratko svjedočanstvo prvo su odgovorili na pitanje kada su i kako osjetili poziv. Pater Stjepan Ivan Horvat posvjedočio je kako je poziv osjetio u dobi od 23 godine: „Do tada nisam baš išao u crkvu. Ja bih to opisao kao dosadno, dosadno mi je bilo i nisam sad tu vidio neki smisao da se nakon izlaska u subotu budim rano u nedjelju da bih išao na misu.“

Trenutak kada je osjetio poziv je bio kada se unatoč prosječnom mladenačkom životu, izlascima, utakmicama i dalje osjećao nesretno i nije nigdje pronalazio smisao.

Nešto ranije, u dobi od 18 godina, svoj poziv je osjetio don Mirko Šakić. Zajedničko njihovim svjedočanstvima je bilo nezadovoljstvo, želja za ispunjenošću, srećom. Don Mirko ističe kako nikada nije pomišljao o svećeništvu kao svome pozivu: „Plan je bio uspjeti u balunu, imati ženu i puno djece.“

Kao i pater, osjećao se nesretno, nezadovoljno, a gledao je primjer svoje sestre koja je zajedno sa svojim zaručnikom živjela vjeru, bila radosna, ispunjena, mirna, a upravo je živa vjera bila ono što je Mirku tada nedostajalo. Don Mirko je također podijelio kratko svjedočanstvo kako je on osjetio poziv: „Nakon jedne ispovijedi, sjedio sam prije mise i promatrao sam tamo jednog fratra, pripremao je oko oltara i ja sam jasno čuo glas: I tebe želim tamo. I to je bio trenutak koji je sve promijenio.“

Naglasili su kako je pitanje poziva nešto što je uvijek osobno i posebno. Ne postoji pravilo, postoji samo jedna unutarnja sigurnost.

U ovom podcastu možete saznati koje su to razlike i ljepote življenja svećeništva u redovništvu i u dijecezi, kao i koje molitve mole svećenici i kako izgleda jedan dan redovnika, a kako svećenika.

Gosti su također odgovorili na sva ona pitanja koja zanimaju laike: Kako izgleda godišnji odmor jednoga svećenika? Mora li svećenik uvijek nositi kolar? Primaju li svećenici plaću?

Ne propustite i svakako pogledajte cijeli podcast!

Post Tags
Share Post