Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Više od pedeset mrtvih u međuvjerskim sukobima u Indiji

Broj poginulih u sukobima između pripadnika različitih vjerskih skupina i etničkih zajednica u indijskoj saveznoj državi Manipur popeo se na najmanje 54, objavila je u nedjelju 7. svibnja KNA.


Prema navodima indijskih medija, koje prenosi KNA, policija i vojska odvela je na sigurno 23.000 osoba, u čemu je sudjelovalo 10.000 pripadnika sigurnosnih snaga. Isti izvori izvješćuju da su napetosti u nedjelju popustile.

Nasilje je izbilo u srijedu tijekom prosvjeda pretežito kršćanskih urođeničkih plemena Naga i Kuki, koji se protive tome da se neurođenička zajednica hinduističkih Meiteija prizna kao „registrirano pleme“. Urođenici priznati kao „registrirano pleme“ uživaju u Indiji ustavom zajamčena prava i potporu. Naga i Kuki u Manipuru smatraju da su Meitei, hinduisti koji predstavljaju većinu u toj saveznoj državi, dovoljno bogati i da im nije potrebna dodatna potpora.

Kako su izvijestili indijski mediji, u sukobima između suprotstavljenih skupina spaljene su brojne kuće i poslovni prostori. Baptistički pastor Zuankamang Daimai izjavio je za azijsku tiskovnu službu Ucanews kako je pritom srušeno više od 50 crkava i protjerane tisuće kršćana.
Hinduistički narod Meiteija čini oko 53 posto udjela među 2,9 milijuna stanovnika Manipura. Prema rezultatima popisa pučanstva iz 2011., hinduizam i kršćanstvo ondje su najvažnije vjerske skupine. Katolici, njih oko 100.000, čine manjinu među kršćanskim zajednicama u Manipuru.

Post Tags
Share Post