Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Voditelj hodočasničkog hospicija u Jeruzalemu: Prijenosi misa putem Interneta „vode u osiromašenje“

Prijenosi misa uživo za vrijeme pandemije bili su korisni i predstavljali su obogaćenje, ali „sada vode u osiromašenje“, tvrdi voditelj Austrijskog hospicija, hodočasničkog utočišta u Jeruzalemu Margus Bugnyar, prenosi Kathpress.

Prijenos misa na Internetu vodi k osiromašenju u materijalnom i duhovnom smislu, poručio je Bugnyar u poruci za Vazmeni tjedan, objasnivši i kako neće biti prijenosa uskrsnog bogoslužja uživo s krova hodočasničkog utočišta.

„Objašnjenje je jednostavno: Možete opet sudjelovati uživo i osobno na svakom bogoslužju koje vam odgovara, kod nas ili u vašoj župi. Naprosto nema više razloga zašto se ne bismo susretali licem u lice i zajedno slavili muku i uskrsnuće Isusovo“, napisao je.

Prema njegovim riječima, u streamingu se gubi slavljenički karakter mise, kao i doživljaj zajedništva među vjernicima. „Nema više sređivanja u svečanoj odjeći, nema odlaska u crkvu s djecom za ruku, nema zajedničkog pjevanja, zajedničke molitve, nema više križanja svaki za sebe i svi zajedno“. I iz perspektive dušobrižništva sve se „pojednostavljuje ako samo zbrajamo likove i klikove“, poručio je Bugnyar.

Svaki i najmanji povod u krugu prijatelja i obitelji na veliko se slavi, poručuje, „a bogoslužje bismo najradije naručili u kućno kino, s grickalicama i čašicom vina“. Takvo ponašanje danas se više ne može opravdati, smatra Bugnyar.

Naposlijetku, uz duhovno on u tome vidi i konkretno materijalno osiromašenje, „jer se našim župama stanjuju škrabice a računi se zbog inflacije ne smanjuju“. Stoga poziva sve svećenike da prestanu s prijenosima uživo. „Nije li nas COVID-19 upravo naučio kako je važna, životno važna stvarna zajednica?“, upitao je.

Podsjetio je da su prijenosi važni za starije i bolesne osobe. Međutim, „za njih je uvijek postojala bogata ponuda na televiziji, zašto to sad umnažati? Zašto činiti konkurenciju Svetome Ocu u Rimu?“. Ljubav ne postoji u virtualnom obliku, zaključio je. „Virtualna ljubav je prijevara. Stvarna ljubav čezne za našim srcem. Ime joj je Isus“.

Post Tags
Share Post