Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Vojni kapelani pružaju utjehu i solidarnost u Ukrajini

Ukrajinski vojni kapelani pružaju ruku pomoći zajednicama nudeći im duhovno vodstvo, praktičnu pomoć i poruku nade svima koji su pogođeni razornim posljedicama rata


Dok rat nastavlja donositi smrt i razaranje u Ukrajini, vojni kapelani pružaju pomoć vojnicima i civilima. Kapelani pružaju utjehu i solidarnost pozivajući narod da ne gubi nadu. Da bi to učinili na valjan način, također su uspostavili vezu s dužnosnicima i medicinskim osobljem koji radi u ratnim zonama.

Usred sukoba, o. Rostyslav Vysochan, ukrajinski katolički svećenik i potporučnik u oružanim snagama, pronalazi snažnu svrhu u svojoj ulozi vojnog kapelana. Raspoređen na prvoj liniji bojišnice nakon ruskog napada na Krim i separatističkih aktivnosti u gradovima Donjecku i Lugansku o. Vysochan pokušava voditi vojnike kroz moralnu dvojbu uključivanja u borbu za obranu svoje zemlje. Također pomaže vojnicima u suočavanju sa stresom kako bi spasili živote svog naroda, te im dijeli sakrament ispovijedi, kroz koji vojnici pronalaze utjehu i unutarnji mir.

Na nekoliko ratišta pridružili su mu se đakoni iz njegove crkve. Neki od njih pružaju duhovnu pomoć razgovarajući s udovicama i njihovom djecom. Osim duhovnih odgovornosti, vojni kapelani aktivni su u praktičnim dijelima dobrote. Kombi koji rabe o. Vysochan i đakoni uvijek je opskrbljen osnovnim potrepštinama koje spremno dijele civilima kada ih sretnu na putu. Postupci vojnih kapelana predstavljaju primjer značajne uloge u kriznim vremenima, njegujući otpornost, jedinstvo i nadu.

Izvor: Vatican News

Post Tags
Share Post